ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stoppa lagliga knarket"

Petter Sundsten · 7 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Polisen kräver ny knarklag

klar

Artikellänk är kopierad

NARKOTIKA. Gammaldags och tandlös lagstiftning gör att tolvåringar börjar knarka. Nu kräver experterna en ändring för att stoppa drogsajterna.– Lagligt knark är framtidens stora problem. Tolvåringar sitter i sina rum och beställer knark som brevbäraren levererar helt lagligt. Lagen måste ändras, säger Walter Kegö, ansvarig för att minska tillgången på narkotika och tidigare chef för narkotikaroteln på rikskriminalen.På nätet kan ungdomar enkelt beställa lagliga droger som ger samma effekt som amfetamin och LSD.

Ett sätt att komma åt knarksajterna är att familjeklassa drogerna, som de gör i England, enligt Walter Kegö.– Ny tid och ny teknik kräver ny lagstiftning, säger han.I dag narkotikaklassar regeringen enskilda preparat, men det räcker att en molekyl byts ut så kan drogen bli laglig. Även regeringens narkotikasamordnare Björn Fries kan tänka en familjeklassning i framtiden.– Sverige måste hitta ett nytt system, säger han.

En översyn av narkotikalagstiftningen ska vara klar till årsskiftet. Ralf Löfstedt är narkotikaexpert och ämnesråd på socialdepartementet. Han tror inte att en familjeklassning är lösningen.– Det finns ett rättssäkerhetsproblem i att du inte vet vilket preparat som är olaglig, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro