ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stoppa spam utan att ens ta emot den

Stockholm Ola Jacobsen · 22 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stoppa spam utan att ens ta emot den

Femton procent av all privat information som stjäls från persondatorer i hela världen säljs vidare i Sverige. Det visar säkerhetsföretaget Symantecs senaste rapport. Den vanligaste sättet att komma över användares kontokortsnummer och lösenord är att via spam få dem att gå till en viss hemsida, där datorn laddar ner skadlig kod utan att användaren märker det. Men det finns ett sätt att stoppa spamen utan att ens ta emot den. Genom att bedöma avsändarens trovärdighet stoppar övervakningsnätverket Senderbase 80 procent av allt spam. – I stället för att arbeta med svart- och vitlistor har vi skapat en 20-gradig gråskala, säger Henrik Davidsson, Nordisk chef för företaget Ironport som har skapat Senderbase. Avsändares trovärdighet avgörs utifrån 150 olika parametrar. Bland annat från vilket land meljet skickats, om det kommer från en fast eller dynamisk IP-adress, om det innehåller vissa bilagor eller om avsändaren skickar många fler mejl än vad han eller hon brukar. – Om det plötsligt kommer tusentals mejl från en dynamisk IP-adress i Ukraina, med bilder och URL-adresser kommer den till exempel inte bedömas som en särskilt trovärdig avsändare, säger Robin Sundin, teknisk chef på Ironport. Med svartlistor, där "dåliga" avsändare blockeras, kan myndigheter och företag missa mejl som de faktiskt vill ha. Genom att istället använda en graderad skala kan kunderna välja hur de ska behandla mejl från avsändare med låg trovärdighet. Till exempel acceptera mejl från avsändaren, men bara ett visst antal i timmen. – Tidigare var målet för virusmakare att bara sprida sin kod, så kallad "Spray för fame". I dag kan man säga att de har skaffat sig en affärsplan, säger Henrik Davidsson, Nordenchef på Ironport.

Ola Jacobsen

FAKTA: Vanligaste spamtyperna • Textmejl med länkar till någon hemsida: 42 % • Bild-spam, text som ligger i en bild för att ta sig igenom spamscanning: 33 % • HTML-mejl med länkar till någon hemsida: 25 %

FAKTA: Farlig kod. 67 % av all spam innehåller länkar till hemsidor på internet. Många av dem installerar så kallad farlig kod på datorn när personer besöker sidan. Program kan sedan stjäla till exempel kreditkortsnummer, och e-postadresslistor utan att användaren märker det.

BILDER på intervjuade kanske kommer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro