ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stoppa våldsbrotten i stället för att förbjuda mentolcigaretter

Metro · 14 Apr 2016
Uppdaterad 27 Apr 2016

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige har vi en tradition av förbud men också en tradition av att stå emot obegripliga och alltför påträngande lagar. I dag fnissar vi åt berättelser om 60-talets Erik Engström som bröt mot förbudet att servera hamburgare genom att istället servera “platta köttbullar”. Vi suckar och håller oss för pannan när den numera uråldriga lagen mot spontan dans ännu en gång aktualiseras. Ska brott utan offer verkligen vara något att spendera polisens resurser på?

►LÄS MER: "4 jobbtips till dig som vill få betalt av staten för att jävlas med andra"

De senaste åren har vi blivit smärtsamt upplysta om att polisen har svåra resursproblem och numera “går på knäna”. Dan Eliassons mantra har länge varit att vi är i behov av tusentals nya poliser och civila för att få rättssamhället på rätt spår igen.

Liberala partiet anser att nu är tiden inne för att upphäva de otaliga morallagar som fortfarande är gällande i Sverige, lagar som straffar individer för deras livsval, intressen och hobbys. Det handlar om offerlösa lagar grundade på politisk självgodhet och åsikter. Vi tycker att lagar i Sverige bör fokusera på att förhindra kränkningar av liv, säkerhet och egendom samt påtagliga risker för annan person.

Exempel på morallagar är bland andra: sexköpslagen, narkotikalagstiftningen, förbud mot surrogatsmödraskap, dansförbud, förbud mot mentolcigaretter och många andra situationer där politiker, inte forskare, har uppfattat ett orsakssamband.

Det är enkelt att förstå kopplingen att ju fler lagar vi har desto fler poliser behövs. Vi anser att en dellösning på polisens resursproblem är att fokusera på de brott där ett offer förekommer – såsom våldtäkt, misshandel och mord. Med avskaffandet av morallagar kan stora resurser frigöras till att jaga riktigt kriminella som skadar både människor och egendom.

Vän av ordning sätter sig möjligen på tvären nu och tänker på de som kanske skadar sig själva genom narkotikabruk eller cigaretter. Detta är ett giltigt argument, det är fullt möjligt att skada sig genom sina livsval men vi i Liberala partiet anser att detta är något som man ska ha rätt till att få göra. Staten via sina morallagar kan aldrig förhindra att människor skadar sig själva. Och som en vis person ganska nyligen uttryckte det: “Människor måste få göra dåliga val”.

LÄS MER: "Obegripligt att poliser väljer bort sexköpslagen"

Det var inte särskilt länge sedan som homosexualitet sågs som ett dåligt “val” och lagar stiftades för att förbjuda denna fullt naturliga sexualitet. Sverige som anses vara ett av världens mest toleranta länder har haft och har tyvärr fortfarande några av de mest intoleranta lagarna.

Detta vill vi ändra på; för i ärlighetens namn, om det inte vore för vår högst personliga moraliska och kanske något egoistiska övertygelse så hade dessa lagar inte funnits i ett modernt och inkluderande samhälle som Sverige – eller hur?

Sebastian Vallin 

Ledamot Liberala partiet Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro