ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stoppades med falska pass av tullen – misstänks för del i storskalig människosmuggling

Karl Enn Henricsson · 6 Mar 2019
Uppdaterad 6 Mar 2019
Mannen bar på falska pass utfärdade på olika personer och dömdes för förberedelse till grov människosmuggling.

Mannen bar på falska pass utfärdade på olika personer och dömdes för förberedelse till grov människosmuggling. Foto: Polisen.


En man som fastnade i tullen på Bromma flygplats bar på falska pass. Han misstänks vara inblandad i en internationell härva där personer förts illegalt mellan länder. Det har skett mot ersättning och rör ett stort antal personer”, säger åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 7 januari fattade tullen på Bromma flygplats misstankar mot en resenär som uppträdde nervöst. Mannen hade flera pass utställda på olika personer, och han greps av polis. Då passen undersöktes närmare visade det sig att två av passen var förfalskade.

I mannens mobil hittades omkring 150 fotografier som fångade polisens intresse.

– Det handlar om ett stort antal fotografier på bland annat pass, boardingkort och uppehållstillstånd från en massa olika personer, säger åklagare Pontus Hamilton.

Mannens förklaring: Skulle ordna uppehållstillstånd

– Påståendet från vår sida är att han har hjälpt till att transportera personer mellan olika länder i EU. Det har skett mot ersättning och rör ett stort antal personer.

Mannen har en annan version:

– Min klient förnekade brott. Han menar att han har haft de här passen, men inte i syfte att transportera människor. Syftet var att försöka ordna uppehållstillstånd åt folk, säger advokat Patric Olivero.

Mannen åtalades för förberedelse till grov människosmuggling. ”Passen skulle användas som hjälpmedel i samband med olovlig resa till eller passage genom Sverige eller annan EU-stat”, går att läsa i åtalet.

”Brottet är grovt eftersom det utförts mot ersättning och utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer”, går vidare att läsa.

– Jag kan inte säga att han fört in personer i Sverige. Hans kontakter med Sverige verkar begränsade. Han har rört sig mycket i Spanien, där han har uppehållstillstånd, men han ska bo i Tyskland, säger Pontus Hamilton.

Åklagaren: Hinner inte utreda allt

Rättegången mot mannen har pågått under de senaste dagarna. Han har suttit häktad sedan början av januari, och åklagaren uttrycker frustration över att det inte funnits möjlighet att nysta mer i mannens förehavanden.

– Med tanke på att straffen inte är så hårda för den här typen av brottslighet, så är det svårt att ha en person häktad under en längre tid. Då hinner man inte utreda allt man kanske skulle vilja gå till botten med, säger Pontus Hamilton.

Under onsdagen – den sista rättegångsdagen – meddelade tingsrätten att mannen döms.

– Han dömdes till fängelse i fyra månader. Domen kommer i skrift om någon vecka, säger Patric Olivero.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro