ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor brist på tolkar – nu startar yrkeshögskolan utbildningar

Anna Åslund · 25 Jun 2018
Uppdaterad 26 Jun 2018
Alina Rocabado är affärsområdesansvarig på Vårdyrkeshögskolan.

Alina Rocabado är affärsområdesansvarig på Vårdyrkeshögskolan. Foto: Vårdyrkeshögskolan/Shutterstock


Om du pratar svenska och även arabiska, dari, tigrinja eller somaliska kan du snart bli en av de första att utbilda dig till tolk vid yrkeshögskolan. I höst öppnar antagningen till de första utbildningarna, som startar i januari 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag råder det en stor brist på kvalificerade tolkar i Sverige, både på kortare och längre sikt. Den som väljer att utbilda sig till tolk har goda chanser att få ett jobb efter examen och enligt Arbetsförmedlingens femårsprognos kommer det att vara mycket liten konkurrens om jobben.

För att möta behovet på arbetsmarknaden startar nu därför nu de första tolkutbildningarna inom Yrkeshögskolan, vars uppgift är att utbilda inom bristyrken där det saknas personer med rätt kompetens. Fyra distansutbildningar har beviljats, där en av dem är tolkutbildningen inom arabiska och dari på Vårdyrkeshögskolan. Alina Rocabado, affärsområdesansvarig på Vårdyrkeshögskolan, är en av dem som varit med och tagit fram utbildningen.

– Behovet av tolkar kan se olika ut beroende på vilken ort det gäller, men generellt kan man säga att det råder brist på tolkar inom de vanligaste språken bland nyanlända, exempelvis arabiska, tigrinja, och somaliska, säger hon.

Viktigt med flexibilitet

I augusti öppnar antagningen till den första utbildningen, som drar igång i januari 2019 och sträcker sig över två år. Studenterna läser på distans för att göra det möjligt att jobba på valfri ort under studierna och i utbildningen ingår även totalt 20 veckor praktik.

Som tolk blir språket ditt arbetsredskap. Utöver ett stort språkintresse menar Alina Rocabado att det är viktigt att en tolk är flexibel då yrket ofta innebär att du snabbt får ställa om från ett tolkuppdrag till ett annat. I ett uppdrag kan du hjälpa till med att tolka ett sjukvårdsärende medan du i nästa hjälper till inom ett migrationsärende.

– Det är också viktigt att vara intresserad av och tycka om att arbeta med människor och bemötandet av människor. Utmaningen är att objektivt förmedla det som sägs i ett möte mellan den som är i behov av tolk och till exempel skolor, myndigheter och sjukvård. Där kommer vi att arbeta mycket med just etik inom tolkyrket, då det är så viktigt att det är med från start i ett tolkuppdrag.

Ett varierande yrke

I yrket får du ofta jobba tillsammans med myndigheter, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen är ofta i stort behov av tolkar. En vanlig arbetsplats är på kommunen eller i en tolkförmedling som förmedlar uppdrag.

– Tolkyrket är ett varierande yrke där man antingen kan tolka på plats, genom videotolkning eller telefontolkning. Telefontolkning och videotolkning har ökat den senaste tiden. Det beror delvis på att det ibland saknas tolkar på mindre orter i Sverige.

pil
Tolkutbildningar vid Yrkeshögskolan

• Ett flertal lärosäten har ansökt om att få starta utbildningar för kontakttolkar. Myndigheten för yrkeshögskolan har nu beviljat fyra distansutbildningar.

• De lärosäten som har beviljats att starta utbildningar för kontakttolkar är Vårdyrkeshögskolan, en del av Plushögskolan, och TUC.

• Vårdyrkeshögskolan erbjuder utbildningar inom arabiska/dari. Tuc erbjuder utbildningar inom tigrinja, somaliska och arabiska.

• Antagningen för utbildningarna öppnar i höst och du kan ansöka via lärosätenas hemsidor.

• De första utbildningarna startar i januari 2019.

Myndigheten för yrkeshögskolan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro