ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor del av svenskarna har brist på D-vitamin

Sebastian Chaaban · 27 Jan 2013
Uppdaterad 29 Jan 2013
Hans Wicksell och Bo Nilsson  gör sitt bästa för att få ordentligt med D-vitamin. – Man tar  tillvara på dagen då solen skiner. Då man kan gå och titta på den härliga  stadsdelen Södermalm, säger Hans . 

Hans Wicksell och Bo Nilsson  gör sitt bästa för att få ordentligt med D-vitamin. – Man tar  tillvara på dagen då solen skiner. Då man kan gå och titta på den härliga  stadsdelen Södermalm, säger Hans .  Foto: Marie Kjellander


Känner du dig trött och hängig? Då kan du lida av vitamin-D brist. – Så här års är det en stor del av befolkningen som drabbas av det, säger överläkaren Mats Humble.

klar

Artikellänk är kopierad

I januari börjar plötsligt mängder med människor att söka på ordet D-vitaminbrist, visar statistik från sökmotorn Google. Och av en anledning. Det finns belägg för att brist på just vitamin-D kan leda till sämre immunförsvar och olika bristsjukdomar.

– Det är väl belagt att D-vitamin, som man bland annat får i sig av solen, är livsnödvändigt för alla människor. Höga nivåer av D-vitamin stärker immunförsvaret och minskar risken för en rad sjukdomar, säger Mats Humble, överläkare vid den psykiatriska kliniken på Örebro universitetssjukhus.

Men så här års när solen lyser med sin frånvaro, är det flera som kan få för låga nivåer av D-vitamin. Något som kan påverka hälsan både psykiskt som fysiskt.

– Det finns starkt stöd för sambandet mellan depressioner och brist på D-vitamin. Även att bristen ökar risken för infektioner, säger Mats Humble.

Men så här års kan det vara svårt att få i sig D-vitamin i de mängder som behövs. Det hjälper inte att gå ut när solen tittar fram. Solen står nämligen just nu för lågt för kroppen kan ta åt sig strålningen. I stället rekommenderar Mats Humble att äta mera fisk, samt köpa kosttillskott.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro