ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stör du dig på folk som smaskar högt? Problemet kan ligga hos dig

Hugo Ewald · 21 Okt 2015
Uppdaterad 28 Maj 2018

Foto: Zoonar GmbH / Alamy


Stör du dig på människor som tuggar högt, så mycket så att du knappt kan vara i samma rum som dem? I så fall kan du lida av misofoni, någonting som drabbar upp till tjugo procent av befolkningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det sägs ofta att du ska undvika att tugga högt eller med öppen mun, och det finns förstås en viss sanning i att etikettregler bör efterlevas. Men som Wall Streetjournal skriver kan problemet ligga hos personerna som stör sig på ljudet.

► LÄS MER: Emma äter 20 kökssvampar om dagen: ”Jag är beroende”

Ungefär 20 procent av befolkningen lider av så kallade misofoni, eller ljudöverkänslighet. För personerna med sjukdomen kan vanliga vardagsljud leda till obehag, som till exempel knackande tangenbord, någon som äter knäckebröd eller klockor som går i otakt.

► LÄS MER: Ovanlig sjukdom tvingade Susanne, 33, att vara isolerad i sju år

Misofoni är inte klassificerad som en diagnos i formell mening, och orsakerna är ännu oklara – flera forskare menar att misofoni är ett resultat av inlärning snarare än hjärnans funktion.

Eftersom misofoni ännu är relativt odokumenterat fenomen finns det heller inte några tydliga sätt att få bukt på ljudkänsligheten.

► LÄS MER: Insändare: Jag älskar mat – och vill äta den fortDet vanligaste sättet är att tillföra så kallat vitt brus till den drabbade personens omgivning, genom till exempel fläktar eller via syntetiska medel som appar. Genom att ha konstant brus på låg nivå i bakgrunden reagerar man mindre på plötsliga ljud som dyker upp i omgivningen.

► LÄS MER: Sluta smacka, pensionärer

► LÄS MER: Det här stör vi oss på hos våra grannar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro