ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor enkät med KD:s toppnamn – så vill politikerna förändra EU

David Peterson · 26 Mar 2019
Uppdaterad 26 Mar 2019
Liza-Maria Norlin, Sara Skyttedal och David Lega står på KD:s lista.

Liza-Maria Norlin, Sara Skyttedal och David Lega står på KD:s lista. Foto: TT


Kristdemokraterna har gjort succé i opinionsmätningarna den senaste tiden. Nu har de medvind inför EU-valet. Här berättar partiets toppkandidater om varför de ska skickas till parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

För fem år sedan fick Kristdemokraterna 5,9 procent av rösterna i EU-valet. Då toppade partiet listan med den erfarne och välkände tv-profilen Lars Adaktusson – i år är det före detta KDU-ordföranden Sara Skyttedal som står överst på listan. Enligt statsvetaren Magnus Blomgren, docent vid Umeå universitet, har det med tiden blivit allt vanligare med yngre kandidater i EU-valet.

– Generellt kan man säga att det är två olika grupper som blir EU-parlamentariker. Den ena är en mer senior grupp som har en lång karriär och den andra består av personer som är ganska unga som inte har så mycket erfarenhet från nationell nivå, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Magnus Blomgren. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet.
Magnus Blomgren. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet.

De övriga toppkandidaterna är David Lega och Liza-Maria Norlin. Deras och Sara Skyttedals svar i Metros enkät skiljer sig ordentligt när de svarar på vad de kommer fokusera på i parlamentet. För Skyttedal är EU-projektet som helhet viktigast, för Lega är det de mänskliga rättigheterna medan Norlin lovar att fokusera på miljöfrågor.

– De nationella partierna har sällan något utmejslat program när det kommer till Europafrågor. Det gör att det skapas öppningar för de enskilda parlamentarikerna till att kunna formulera sina intressen och mandat. Det är lite större utrymme för kandidaterna att profilera sig inom den grova ramen som partiet har, säger Magnus Blomgren.

1. Sara Skyttedal

Sara Skyttedal står överst på KD:s lista till EU.
Sara Skyttedal står överst på KD:s lista till EU.Foto: TT

Ålder: 32 år

Kommer från: Stockholm

Bakgrund: Har pluggat statsvetenskap och nationalekonomi vid Stockholms universitet. Firade decemberöverenskommelsen fall med bubbel.

Vem är du?

Mitt namn är Sara Skyttedal och jag är kommunalråd i Linköping. Under mer än ett decennium har jag varit aktiv i olika Europapolitiska samarbetsorgan, och står nu överst på Kristdemokraternas valsedel inför det stundande EU-valet.

Vilka frågor kommer du att driva?

Inflytelserika krafter vill flytta makt över exempelvis skatte- och välfärdspolitiken till Bryssel. Den typen av överstatliga ambitioner hotar det Europeiska samarbetet i grunden. I stället bör EU fokusera på EU:s kärnuppgifter genom att fördjupa den inre marknaden, ta gemensamma krafttag för klimatet och att fortsätta stå upp för frihandel.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Om man vill vara säker på att få en Europaparlamentariker som kommer göra allt för att hindra Bryssel från att bestämma över svensk välfärd och detaljstyra familjepolitiken.

2. David Lega

Göreborgspolitikern David Lega är KD:s andre namn.
Göreborgspolitikern David Lega är KD:s andre namn.Foto: TT

Ålder: 45 år

Kommer från: Göteborg

Bakgrund: Har ett förflutet som simmare i världseliten. Har totalt tre VM-guld, fyra EM-guld och har slagit 14 världsrekord.

Vem är du?

Jag är kommunalråd i Göteborg, före detta entreprenör, föreläsare och elitidrottare med 14 världsrekord i simning. Jag har också en funktionsnedsättning och judisk bakgrund , med en pappa som flydde från Polen som ung och med en mamma som är född i Sölvesborg. Detta tillsammans gör mig till David.

Vilka frågor kommer du att driva?

Jag brinner för EU:s själva grundtanke om mänskliga rättigheter. Det kan låta abstrakt, men det finns mycket att göra. Exempelvis genom att frysa medel från regionalpolitiken till de länder som bryter mot EU:s grundvärden. Dessa frågor är högaktuella idag och kräver tydligt fokus i europasamarbetet.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

Jag har en brokig bakgrund från många sammanhang som har gett mig både kontakter och kunskap inom idrott, föreningsliv, näringsliv, funktionshinderfrågor och annat. Tillsammans kokar detta ner till en insikt om att vi måste bygga ett Europa där allas förmåga och bidrag tas tillvara. Det gör vi bättre tillsammans.

3. Liza-Maria Norlin

Liza-Maria Norlin är trea på KD-listan.
Liza-Maria Norlin är trea på KD-listan.

Ålder: 39 år

Kommer från: Sundsvall

Bakgrund: Gymnasielärare och lokalpolitiker i Sundsvall.

Vem är du?

Gymnasielärare som idag jobbar som projektledare inom digitalisering. Förälder, fru och författare som gärna dansar på fritiden. Aktiv Kristdemokrat i många år och är idag gruppledare för KD i Sundsvall. Värdering, miljö/klimat och barnens uppväxt driver mig.

Vilka frågor kommer du att driva?

För mig ligger miljöfrågorna varmt om hjärtat, och EU har här ett stort ansvar. Det är exempel vad jag tycker ska prioriteras. Sen finns det mycket jag inte tycker EU ska prioritera, utan låta medlemsländerna besulta om själva. Hur föräldraförsäkringarna ser ut, exempelvis.

Varför ska man kryssa dig i EU-valet?

En stark röst från Norrland som gärna tar sig an de komplexa frågorna. Jag vill att EU ska vara ett starkt samarbetet med fokus på kärnfrågorna och jag säger nej till mer överstatlighet. Väl i parlamentet vill jag vara en politiker i nära dialog med medborgarna.

I Metros serie inför EU-valet ställer vi frågor till de tre toppkandidaterna i varje parti. Först ut är Kristdemokraterna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro