ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor fördel Obama

TT Metro · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Foto: AP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Det är fördel Barack Obama när rösterna efterhand rullar in i det amerikanska presidentvalet.

Demokraten har vunnit i två av de viktiga jämna staterna, medan resultatet från de största låter vänta på sig.

Vid halvfemtiden svensk tid hade Obama vunnit i New Hampshire (4 elektorer) och Wisconsin (10), två av de tiotalet vågmästarstater där valet i praktiken avgörs. Obama hade i det läget 118 vägar till totalseger, medan Mitt Romney bara hade nio.

Dessutom väntas presidenten vinna i Ohio, Iowa och Nevada, om vallokalsundersökningarna får rätt.

Florida är i stort sett nödvändig för Romney. Där pendlade skillnaden mellan kandidaterna med några tusen eller några hundra röster vartefter rösträkningen fortskred.

Nagelbitare

Några stora nagelbitare är just Florida med 29 elektorsröster, Ohio med 18, och Virginia med 13 som kan visa sig fälla avgörandet. Enligt tv-bolagens prognoser vinner Romney i North Carolina. Det är den första verkligt viktiga segern för republikanen.

Obama har därmed hittills uppnått 238 elektorer och Romney 191. 270 krävs för seger.

För seger krävs totalt 270 elektorer.

Resultaten som inkommit följde förväntningarna med Romney-segrar i sydliga och lantliga stater och Obama-vinster i urbana områden. Viktiga segrar för Obama var Michigan och Pennsylvania.

Den hittills enda förändringen tidig morgon svensk tid jämfört med 2008 års val var att Romney vann i Indiana.

Presidentens hantering av effekterna av orkanen Sandy var en viktig faktor för knappt hälften av väljarna enligt en vallokalsundersökning som NBC låtit göra på nationell nivå.

Hög stämning

Stämningen inne i den största konventhallen i Chicago där Obamas valvaka hålls påminner om den på en nattklubb, rapporterar TT:s utsända. Soulmusik spelas, ljuset är dämpat, läktare med tv-team sänder direkt och en gigantisk amerikansk flagga pryder den ena väggen. Nyhetskanaler visas på jätteskärmar, när bilder från hallen syns jublar gästerna.

I vimlet mötte TT J T Stinnette som, liksom Obama, läst juridik på Harvard University.

– Han tog sin examen före mig men det talades om honom på skolan. Han var en legend, säger hon.

I dag driver Stinnette en firma som organiserar kundtjänst för andra företag. Hon bor i Chicago och har bidragit till presidentens återvalskampanj.

– Vi skapar gröna jobb, vi gör så att folk kan jobba hemifrån. Som småföretagare och entreprenör vill jag ha kvar Obama i Vita huset.

Stämningen på valvakan började bli elektrisk vartefter de positiva nyheterna för demokratlägret rasslade in och jublen steg.

Ställning just nu:

Ohio: Obama 50% – Romney 48% (58%).

Colorado: Obama 51% – Romney 47% (58%).

Virginia: Obama 51% – Romney 48% (68%).

Iowa: Obama 59% – Romney 40% (24%).

klar

Artikellänk är kopierad

TT Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro