ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor guide: Så lyckas du på arbetsintervjun

Kristian Borglund · 20 Jan 2010
Uppdaterad 27 Apr 2017
Intervjun hos Malin Boj på rekryteringsfirman Mayday gick vägen för Roland Aoun, 21.

Intervjun hos Malin Boj på rekryteringsfirman Mayday gick vägen för Roland Aoun, 21. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Hur lyckas du bäst på anställningsintervjun? Här är den enda guiden du behöver. ”Det gäller att vara närvarande”, säger 21-årige Roland Aoun, vars intervju gav honom en drömtjänst.

Som nybakad fastighetsekonom vill Roland Aoun satsa på en karriär som mäklare. På nätet upptäckte han något som skulle kunna ge honom en språngbräda till framgång:

En lärlingstjänst hos en mäklare som lyckats bättre än de flesta med hjälp av goda referenser från nöjda kunder:– Jag ville verkligen ha honom som läromästare, säger Roland Aoun.Och jodå, intervju gick vägen.

Vilka är dina bästa tips till andra?– Tänk igenom vilka frågor du kan tänkas få innan, visa att du har läst på om företaget och var närvarande. Tänk också på att det lika mycket är en intervju om arbetsgivaren och företaget som det är en audition för att hitta rätt person.

Checklista för intervjun

1. I god tid före

Ta hjälp av informationen på arbetsgivarens egen hemsida och av övrig information på webben.1. Läs på.

Rekryteraren frågar nästan alltid ”Varför vill du jobba just här?”.2. Tänk noga igenom varför du har sökt tjänsten.

”Berätta lite om dig själv” är en fråga som ofta ställs för att intervjuaren vill veta hur du är som person, inte bara som yrkesmänniska. Du kan till exempel ta upp var du växte upp, hur länge du har bott på nuvarande ort, vad du gillar att göra på fritiden och hur du kom in på din nuvarande karriär och hur vill utvecklas karriärmässigt.3. Öva på att presentera dig själv.

Vad får företaget ut av att ge just dig jobbet?4. Vet vad du kan tillföra.

Det är viktigt att visa nyfikenhet och intresse för företaget och tjänsten. Fundera igenom vad du verkligen vill veta som inte redan står på hemsidan.5. Förbered frågor.

2. Strax före intervjun

1. Planera för att komma i god tid.Kalkylera även med föreningar i trafiken.

Sov ordentligt, kom varken hungrig eller mätt och ta gärna en 30 minuters promenad precis innan så att du kan vara alert.2. Fyll på med energi.

Minns tillbaka på tidigare situationer då du har känt dig stark, lugn, självsäker. De behöver inte alls vara relaterade till intervjuer. Det är känslan du vill åt.3. Peppa dig själv.

Din stil och klädsel får gärna spegla företagskulturen.4. Klä dig rätt.

Och papper och penna.5. Ta med CV, intyg, betyg och så vidare.

3. Under intervjun

Total närvaro är det som gäller. Om du har mer fokus på att lyssna än på vad du ska säga, så löser sig ofta pratet av sig självt.1. Lyssna uppmärksamt.

Om intervjuaren sitter ledigt med öppet kroppsspråk, då bryts kommunikationen om du sitter med armarna i kors.2. Tänk på kroppsspråket.

Försök att anpassa ditt eget taltempo till rekryterarens. Det stärker banden mellan er. Våga också att tänka efter innan du svarar. En tankepaus ses som positivt. Tänk på att inte vara för ingående och utförlig i dina svar. 3. Anpassa hur du pratar.

Lika mycket som arbetsgivaren är ute efter en bra medarbetare, är du själv ute efter en bra arbetsgivare.4. Kom ihåg att ni är jämlika.

5. Förmedla dina starka sidor.Ge exempel på situationer där dina styrkor har varit till nytta för tidigare arbetsgivare och hur de kan ge ett värde framöver. Men våga också ta upp svagheter om du får frågan, eftersom brist på svaga sidor oftast är ett tecken på bristande självinsikt.

Avsluta med att tacka så mycket och fråga vad nästa steg är. När kommer de att höra av sig.6. Ta initiativet på slutet.

4. Efter intervjun

Vad gjorde jag bra den här gången? Vad kan jag behöva tänka på till nästa gång? Se ”misslyckade” intervjuer som en signal att justera något till nästa gång och ”lyckade” intervjuer som ett minne att hämta kraft ur framöver.1. Reflektera.

Skicka gärna ett ”tack för intervjun mejl” och erbjud dig att svara på eventuella ytterligare frågor.2. Följ upp.

Passa på att fråga vad du kan tänka på till nästa intervju. Det finns alltid något att lära som ökar dina chanser framöver.KÄLLOR: Magnus Bornäs, affärsutvecklare på Mayday ISS Facility Services och Nina Jansdotter, karriärcoach.3. Om du får ett nej – fråga efter feedback.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro