ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stor guide: Det vill partierna i skolfrågan

Linnea Bergman · 2 Sep 2018
Uppdaterad 3 Sep 2018
Vad vill egentligen den politiska partierna som rör skolan? Metro reder ut. Foto: Unsplash/IBL.

Vad vill egentligen den politiska partierna som rör skolan? Metro reder ut. Foto: Unsplash/IBL.


Mobilfria klassrum, brobyggare och en timme mer i skolan varje dag. De är några politiska förslag som rör skolan inför valet. Metro har guiden för dig som tycker att skolan är viktig men inte riktigt vet hur partierna står.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna

Under mandatperioden har regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet bland annat infört en läsa-skriva-räkna-garanti, för att alla elever ska få det stöd de behöver. Regeringen har även gjort förskoleklassen obligatorisk. Socialdemokraterna går till val på att ”stoppa vinstjakten i skolan”. Partiet vill bland annat även förbjuda religiösa friskolor och ha mobilfria klassrum.

Här kan du läsa vad Socialdemokraterna själva skriver om sin skolpolitik.

Miljöpartiet

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är själv folkhögskolelärare och utbildningsminister i den sittande regeringen. Miljöpartiet vill anställa så kallade ”brobyggare” i skolan för att motarbeta segregation. Partiet vill även öka bemanningen på skolbiblioteken. Staten ska ta ett tydligare ansvar för att höja kunskapsresultaten i skolor med tuffa förutsättningar, tycker partiet. Partiet vill att vinster i välfärden ska stanna i välfärden. Miljöpartiet har varit kritiskt mot att barn får betyg i tidigare åldrar.

Här kan du läsa vad Miljöpartiet själva skriver om sin skolpolitik.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill som enda parti helt slopa det fria skolvalet. Partiet vill att eleverna i stället ska gå i den skola som ligger närmast hemmet. Vänsterpartiet vill återförstatliga skolan. Alla program på gymnasiet ska ge högskolebehörighet, tycker partiet. Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden. Partiet vill att man i stället för betyg ska få ett intyg och ett omdöme när man slutar årskurs nio. Vänsterpartiet tycker att bidragsdelen i studiemedlet ska öka.

Här kan du läsa vad Vänsterpartiet själva skriver om sin skolpolitik.

Moderaterna

Moderaterna vill utöka skoldagarna med en timme per dag med start i lågstadiet med fokus på svenska och matematik. Skolan ska vara skyldig att erbjuda läxhjälp till elever i årskurs 4-9. Elever som riskerar att inte komma in på gymnasiet ska gå lovskola på sommarlovet. Moderaterna vill behålla det fria skolvalet Skolinspektionen ska kunna begränsa fristående skolors vinstuttag om de inte når upp till nationella kvalitétskrav.

Här kan du läsa vad Moderaterna själva skriver om sin skolpolitik.

Foto: IBL.
Foto: IBL.

Centerpartiet

Centerpartiet vill ha kvar det fria skolvalet. Partiet vill se över möjligheten att införa ämnesbetyg på gymnasiet i stället för kursbetyg. Lärarassistenter ska ge mindre administration för lärarna. Centerpartiet vill ha mindre klasser i årskurs 1-3. Partiet vill se en ”modern studentexamen”, där proven rättas av fristående examinatorer.

Här kan du läsa vad Centerpartiet själva skriver om sin skolpolitik.

Liberalerna

Liberalernas partiledare Jan Björklund var tidigare skolminister och många väljare associerar partiet med just skolfrågan. Liberalerna vill som det enda borgeliga partiet att skolan ska återförstatligas. Partiet vill inte se en vinstbegränsning inom skolans värld. Det ska dock vara en skärpt ägarprövning och krav på ett långsiktigt ägande. Liberalerna är för det fria skolvalet. Partiet vill se mer lärarledd undervisning i stället för projektarbeten och grupparbeten. Liberalerna vill utöka timplanen, med extra fokus på matematik och idrott. Partiet vill ha mobilfria lektioner.

Här kan du läsa vad Liberalerna själva skriver om sin skolpolitik.

Kristdemokraterna

Varken det fria skolvalet eller vinster inom skolan ska begränsas, enligt partiet. Kristdemokraterna vill se höjda behörighetskrav till lärarutbildningen. Betyg ska införas från fjärde klass. De nationella proven ska vara digitaliserade med extern rättning för att undvika glädjebetyg. Idrottstimmarna ska öka från 500 till 700 timmar. Kristdemokraterna vill se en klassikerlista med litteratur, filmer och musik som alla bör komma i kontakt med under sin skolgång. Lärare som tar så kallade karriärlärartjänster på skolor i utanförskapsområden ska få 10 000 mer i månaden.

Här kan du läsa vad Kristdemokraterna själva skriver om sin skolpolitik.

Sverigedemokraterna

Skolan är politikens stora sorgebarn, skriver Sverigedemokraterna. Partiet vill att skolan ska återförstatligas. Det ska även ställas högre krav på att få starta en friskola. Skriftliga ordningsomdömen ska införas från och med första klass. Ämnesbetyg ska införas från fjärde klass. Det ska vara ämnesbetyg och inte kursbetyg på gymnasiet.

Här kan du läsa vad Sverigedemokraterna själva skriver om sin skolpolitik.

Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ vill se en ”normkritisk skola”. Barn och ungdomar ska inte behandlas utifrån stereotypa föreställningar om kvinnligt och manligt. Lärarna ska få fortbildning i intersektionalitet, normkritik och antidiskrimineringsarbete. Varje skola ska vara skyldig att ha en kontaktperson i diskrimineringsfrågor. Feministiskt initiativ säger nej till att företag med vinstintresse driver skolor och förskolor.

Här kan du läsa vad Feministiskt initiativ själva skriver om sin skolpolitik.

pil
Fakta: Det vill partierna

I Metros serie ”Det vill partierna” presenterar vi översiktligt några av de åtgärder som de nuvarande riksdagspartierna plus Feministiskt initativ vill se inom en rad olika områden. En del av åtgärderna som listas under ett visst parti kan även andra partier hålla med om, även om det inte anges i den här genomgången.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro