ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stor guide: Det vill partierna om försvaret

Linnea Bergman · 2 Sep 2018
Uppdaterad 3 Sep 2018
Metro har snabbguiden för dig som vill ha reda på mer om vad partierna står när det kommer till försvarsfrågor.

Metro har snabbguiden för dig som vill ha reda på mer om vad partierna står när det kommer till försvarsfrågor. Foto: IBL.


Brinner du för försvaret i valet 9 september? Metro guidar dig till vad partierna egentligen vill när det kommer till alltifrån Nato till hur mycket pengar försvaret borde få.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna:

Under mandatperioden tog regeringen beslut om att återinföra värnplikten. Socialdemokraterna vill inte se ett svenskt Nato-medlemskap. Men samarbetena med Finland, USA och Nato har blivit tätare under mandatperioden. Med två veckor till valet lovade Socialdemokraterna en höjning av försvarsanslaget till 60 miljarder under nästa mandatperiod.

här skriver Socialdemokraterna själva om sin försvarspolitik.

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiet vill inte att Sverige går med i Nato och partiet vill att Sverige avslutar det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Vänsterpartiet vill inte att fler förband inom försvaret ska läggas ner. Men partiet har inte i nuläget några förslag om mer pengar till försvaret under nästa mandatperiod.

här skriver Vänsterpartiet själva om sin försvarspolitik.

Miljöpartiet:

Miljöpartiet har under mandatperioden varit med i flera överenskommelser med Socialdemokraterna och partier från Alliansen om höjda anslag till försvaret. Miljöpartiet vill inte gå med i Nato. Partiet var under mandatperioden även med att rösta igenom det så kallade värdlandsavtalet med Nato. En fråga som splittrat partiet. Miljöpartiet vill prioritera det civila försvaret.

här skriver Miljöpartiet själva om sin försvarspolitik.

Moderaterna:

Moderaterna har sedan valförlusten 2014 fokuserat mer på det svenska försvaret än tidigare. Moderaterna vill att Sverige går med i Nato. Partiet vill även se mer resurser till försvaret. På tio års sikt ska anslaget till försvaret öka till två procent av BNP. Partiet vill inrätta ett nationellt säkerhetsråd med placering i Statsrådsberedningen.

här skriver Moderaterna själva om sin försvarspolitik.

Foto: Pixabay.
Foto: Pixabay.

Centerpartiet:

Centerpartiet vill gå med i Nato. Partiet vill på sikt att Sverige ska lägga två procent av BNP på försvaret. Centerpartiet vill ha regementen på många olika ställen i Sverige.

här skriver Centerpartiet själva om sin försvarspolitik.

Kristdemokraterna:

2015 vände Kristdemokraterna i Nato-frågan och partiet vill nu att Sverige ska gå med i försvarsalliansen. Partiet vill att Sverige lägger två procent av BNP på försvaret. Armén ska fördubblas. Kristdemokraterna uppger även att de vill tredubbla antalet intagna till värnplikten, från dagens 4 000 till 12 000.

här skriver Kristdemokraterna själva om sin försvarspolitik.

Liberalerna:

Liberalerna har länge förespråkat mer pengar till försvaret och vill att anslaget till försvaret ska öka till minst två procent av BNP. Redan 2015 hoppade partiet av försvarsförhandlingarna mellan regeringen och Alliansen för att partiet ansåg att regeringen inte ville skjuta till tillräckligt med pengar. Den militära närvaron på Gotland ska öka. ”Liberalerna behövs i regeringen för att försvara försvaret,” sa den forne yrkesmilitären och partiledaren Jan Björklund i sitt tal i Almedalen tidigare i år.

här skriver Liberalerna själva om sin försvarspolitik.

Sverigedemokraterna:

Sverigedemokraternas linje är att Sverige inte ska gå med i Nato. Partiet har tidigare sagt att de helst vill lägga 2,5 procent av BNP på försvaret, alltså 0,5 procent mer än vad Allianspartierna på sikt vill lägga. Sverige ska bygga ett försvarsförbund med Finland. Sverigedemokraterna vill utöka militärens möjligheter att bistå polisen med ordningskapande insatser.

här skriver Sverigedemokraterna själva om sin försvarspolitik.

Feministiskt initiativ:

Feministiskt initativ tycker att den ”traditionella säkerhetspolitiken är patriarkal och bygger på att det är män som med militära medel ska försvara nationen, dess kvinnor och barn”. Partiet lyfter fram mäns våld mot kvinnor som ett ”enormt säkerhetsproblem”. Partiet skriver att inom Sveriges gränser har ingen dött i en traditionell väpnad konflikt på århundraden. Däremot har tusentals kvinnor dött på grund av mäns våld mot kvinnor. Partiet vill se en nedrustning av Försvarsmakten.

här skriver Feministiskt initiativ själva om sin försvarspolitik

pil
Fakta: Det vill partierna

I Metros serie ”Det vill partierna” presenterar vi översiktligt några av de åtgärder som de nuvarande riksdagspartierna plus Feministiskt initiativ vill se inom en rad olika områden. En del av åtgärderna som listas under ett visst parti kan även andra partier hålla med om, även om det inte anges i den här genomgången.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro