ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor guide: Här är 21 avdrag som kan ge dig mer pengar tillbaka på skatten

Filip Joelsson · 21 Mar 2018
Uppdaterad 11 Mar 2019
Metro har dykt ner i skatteverkets avdragslexikon och tipsar om 21 avdrag du kan ha rätt att göra i årets deklaration.

Metro har dykt ner i skatteverkets avdragslexikon och tipsar om 21 avdrag du kan ha rätt att göra i årets deklaration. Foto: IBL


Vid sidan av de automatiska avdragen som Skatteverket gör finns det massor du kan göra själv för att få mer i återbäring.

klar

Artikellänk är kopierad

Än finns det gott om tid för den med is i magen att göra diverse avdrag för allt från datorutrustning till bilresor – och kottplockning.

Metro har dykt ner i Skatteverkets avdragslexikon för privatpersoner för att ta reda på avdragen man kan göra, förutsatt att du uppfyller kraven.

För den som köper egna arbetskläder

Den som köpt kläder som måste användas i tjänsten kan göra avdrag för det. Men kraven är att det handlar om skyddsutrustning, det vill säga hjälmar, skyddsglasögon, hörselskydd och dylikt. Inga avdrag för skjortan och slipsen, med andra ord.

För den som söker jobb

Den som är arbetssökande och får eller har fått ersättning från a-kassa eller försäkringskassan kan göra avdrag för resor som gjorts inom Sverige och för telefon- och surfavgifter som använts för att söka jobbet. Gäller dock endast den del av utgifterna som överstiger 5000 kronor.

För den som köper egna arbetsredskap

Datorer, surfplattor, musikinstrument, verktyg och maskiner. Allt är avdragsgillt, förutsatt att din arbetsgivare inte bistår med sakerna, och att du måste ha dem för att kunna utföra ditt arbete. Det går med andra ord inte att göra avdrag på din PC eller Mac om du har en arbetsdator på jobbet.

Bilresor till och från jobb 

Den som tar bilen, motorcykeln eller åker kollektivt till jobbet kan göra avdrag på alla kostnader som överstiger 11 000 kronor (tidigare gräns 10 000). Kravet är att den som reser kollektivt måste ha över 2 kilometer till jobbet från bostaden, och den som åker bil kan göra avdrag om resan är över 5 kilometer lång, samtidigt som tidsvinsten mot att i stället åka kollektivt är över två timmar. Om bussen utanför dörren bara tar 20 minuter längre än bilresan finns här inget att hämta, med andra ord.

Dubbel bosättning

Den som skaffar en tillfällig bostad på annan ort och samtidigt behåller sin bostad i hemorten kan göra avdrag på alla merkostnader i upp till två års tid. Hyran, till exempel. Kravet är att övernattning krävs på arbetsorten och att avståndet hem är längre än 5 mil. Dessutom har man rätt att göra avdrag på 69 kronor per dag för lunch och andra utgifter under den första månaden på nya orten.

Facklitteratur och tidskrifter

Den som kan styrka att de tidskrifter och fackböcker som denne köpt är till för sitt arbete kan göra avdrag för dem. Gäller dock inte ”litteratur som läses av en bredare krets” eller dagstidningar.

Flyttkostnader

Om en arbetsgivare flyttar sitt kontor till en annan ort, och den anställde då står mellan valet att flytta med eller säga upp sig, så har den som väljer att flytta rätt att göra avdrag på alla flyttkostnader, så som transport och packning. Gäller inte om man själv valt att säga upp sig och sökt en ny tjänst på annan ort.

Renovering av bostaden

Den som sålt en bostad och ska räkna ut om det gjorts med vinst eller förlust får göra avdrag på de renoveringskostnader som gjorts under tiden man själv bodde i lägenheten. Summan måste uppgå till minst 5000 kronor, och gäller endast ”förbättringsåtgärder”. Om lägenheten var i bra skick även innan renoveringen och lyan byggts om i rent kosmetiska syften går det inte att göra avdrag. Det går inte heller att göra avdrag för arbete som redan innefattas av rotavdraget.

Hobbyverksamhet

Den som tjänar pengar på en syssla som denne vurmar lite extra för, typ biodling, fiske eller hemslöjd, måste skatta för det. Men man har också rätt till avdrag för utgifter kopplade till hobbyn, och för eventuella underskott.

Taxiresor

Taxiresor till och från jobb kanske låter lyxigt, men räknas som avdragsgillt i vissa fall. Antingen om det inte finns någon möjlighet att resa kollektivt, eller om resorna görs mellan klockan 23:00 och 06:00, eftersom det finns en ”överfallsrisk” vid den tiden på dygnet. Även akuta taxiresor i tjänsten kan dras av på skatten, till exempel om en tolk måste ta sig till ett sjukhus.

Egen bil på jobbet?

Den som måste använda sin bil i tjänsten har rätt att dra av 18,5 kronor per mil på skatten, förutsatt att man har en körjournal. Använder man bilen på jobbet fler än 60 dagar per år och kör minst 300 mil får man dessutom dra av för parkeringsavgifter för alla dagar bilen använts i tjänsten.

Traktamente

Om du måste resa iväg i tjänsten och har mer än 5 mil hem får du göra avdrag för boende och mat, förutsatt att din arbetsgivare inte redan ger dig detta. För 2017 gäller 220 kronor per dag för måltider och hela utgiften för logi. I år höjs summan till 230 kronor per dag.

Konferensresan eller kursen

Resor som är av ”påtaglig nytta för tjänsten” går att dra av på skatten. Allt måste dock dokumenteras, och resan ska kunna jämställas med fullgörande av den tjänst man har. Avdraget gäller för resan, hotellet, ökade levnadskostnader. Och om det handlar om en kurs för hela kurskostnaden.

För den som hyr ut sin bostad

Den som hyr ut sin hyres- eller bostadsrätt och tjänar pengar på detta kan göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Det vill säga att det är skattefritt att hyra ut så länge man inte tjänar mer än 40 000 kronor. Därefter beskattas all vinst med 30 procent.

För bär och kottplockaren

Tillhör du gruppen som plockar bär och/eller kottar och säljer dessa vidare? I så fall kan det vara värt att veta att detta är helt okej enligt skatteverket, så länge inte kottarna ger dig en vinst på mer än 12 500 kronor per år. Sakerna du plockar måste dock växa vilt, eller på din egen inhägnade gård, och du får inte göra det på uppdrag av någon annan.

Telefoner och brev

Om du ringer en massa samtal från din privata telefon i jobbärenden eller skickar brev av samma anledning så har du rätt att göra avdrag för utgifterna det medför.

Studier

Om du kompetensutvecklar dig själv via studier som är nödvändiga för att du ska få behålla ditt jobb kan du dra av på skatten för böcker, resor och dylikt.

Pensionssparande 

Om din arbetsgivare inte ger dig tjänstepension, och du i stället sparar på egen hand  har du rätt att göra avdrag för försäkringspremierna och inbetalningarna på pesninskontot.

”Musikskivor”

Ja, det kallas så inom skatteverket. Det går helt enkelt att göra avdrag för inköp av skivor som används i tjänsten av musiker och dj:s.

För den som sportar aktivt

Den som sysslar med en idrott som är knuten till Sveriges Riksidrottsförbund, och tjänar pengar på detta, får göra avdrag för saker så som resor och material som används inom sporten.

För den med eget kontor

Trångt på arbetsplatsen? För den som måste skaffa eget arbetsrum eller lokal för att kunna utföra sitt arbete går det att dra av för detta på skatten. Det kan både handla om ett eget kontor i hemmet, som i så fall endast får användas för arbete, eller för en lokal på annan plats. Om på annan plats får rummet inte vara inrett som en bostad.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro