ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor högerextremistisk demonstration i Warszawa

Hermann Dill · 12 Nov 2017
Uppdaterad 12 Nov 2017
Stor uppslutning under nationalistisk marsch i Warszawa.

Stor uppslutning under nationalistisk marsch i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski/AP Photo


Upp mot 60 000 människor gick med i en nationalistisk demonstration i Warszawa på lördagen, vilket sammanföll med Polens självständighetsdag. Deltagarna blandade religiösa tillrop som "Gud, hedra vårt land" och mer rasistiska tillrop som "Rent Polen, Vitt Polen".

klar

Artikellänk är kopierad

Helgen demonstration har orsakat väldigt höga protester från andra håll i Europa, däribland Tommy Robinson från Storbritannien och Roberto Fiore från Italien. Men det verkar inte bekomma de polacker som deltog i demonstrationen. Kamil Staszalek, 30, sa att han var där för att ”hedra minnet för dem som kämpade för Polens frihet”.

Anhängare till landets styrande konservativalparti deltog också i den årliga marschen, bland dem Polens inrikesminister Mariusz Blaszczak, som  kallade händelsen en ”vacker syn” och ”Vi är stolta över att så många polacker har bestämt sig för att delta i en fest i samband med självständighetsdagen,” sa han.

Andy Eddles, en brittisk språklärare som bott i Polen i 27 år och som gick med i en en antifascistisk motdemonstartion, sa att han var chockad över att nationalisterna får visa på sig den här dagen, ”Det är 50 000 till 100 000 fotbollshuliganer som kapat patriotismen” och ”För mig är det viktigt att stödja den antifascistiska koalitionen och att stödja motdemokrater, som är under press i Polen idag,” sa han till nyhetsbyrån AFP.

Pawel 21, från den sydliga staden Rzeszow berättade för AFP, att demonstartionen var ”viktig eftersom religion är viktig i vårt land och vi vill inte ha islamisering, inte i Europa och i synnerhet inte i Polen”.

Andra arrangemang hölls också under självständighetsdagen, vilket markerar att landet återfått sin självständighet efter 123 år av ockupation från tsaristiska Ryssland, Preussen och det Österike-Ungerska riket.

Enligt polisen deltog 60 000 personer, medan en motdemonstration lockade omkring 2 000 människor.

Vid en officiell ceremoni var president Andrzej Duda värd och alla levande före detta polska presidenter deltog, liksom Europeiska unionens president Donald Tusk, ”Självständighetsdagen har alltid varit och kommer att fortsätta att vara en fest för alla polacker. Ingen politiker i Polen har någonsin haft eller kommer någonsin att ha ett monopol på patriotism”, sade Tusk när han anlände till flygplatsen i Warszawa .

klar

Artikellänk är kopierad

Hermann Dill
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro