ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor lavinrisk på populära skidorter

Anders Göransson, Leif Oldenburg · 20 Feb 2012
Uppdaterad 20 Feb 2012
Fjällräddningen söker efter skadade efter en lavin i Idre den 15 februari.  En ensam skidåkare satte igång lavinen, men klarade sig oskadd.

Fjällräddningen söker efter skadade efter en lavin i Idre den 15 februari.  En ensam skidåkare satte igång lavinen, men klarade sig oskadd. Foto: Scanpix


De senaste veckorna har flera olyckor påmint oss om faran som lurar i de svenska fjällen. Och flera populära skidorter varnar nu för fler laviner. Det finns möjlighet för spontana laviner”, säger experten.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu firar hundratusentals svenskar sportlov i fjällen, men de gör bäst i att hålla sig till de preparerade backarna.

I populära Idre klassificeras lavinfaran som ”stor” - en fyra på den femgradiga skalan. På flera andra skidorter i södra fjällen råder ”betydande” lavinfara, som också det innebär farliga förhållanden.

– Det innebär att det finns möjlighet för spontana laviner, och att en skidåkare definitivt kan utlösa laviner, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Att laviner är en verklig fara i de svenska fjällen har vi blivit påminda om de senaste veckorna. I onsdags gick en lavin i Idre, utlöst av en ensam skidåkare som dock återfanns oskadd efter flera timmars sökande. Veckan innan omkom en säkerhetschef i Tänndalen, som drogs med i en lavin i samband med en inspektion på högfjället.

Kraftiga snöfall, hård blåst eller stigande temperatur brukar medföra att lavinfaran ökar. Men den som håller sig till de preparerade banorna behöver inte oroa sig, enligt Per-Olov Wikberg.

– Man ska alltid känna sig trygg när man åker i en pistad nedfart – där händer det aldrig lavinolyckor. Sådana sker i offpist-terräng, utanför de preparerade nedfarterna.

Fjällsäkerhetsrådet presenterar sedan några veckor tillbaka lavinprognoser för hela svenska fjällen inför varje helg. Men förhållandena kan ändras snabbt och skidanläggningarna gör själva en daglig bedömning.

Den vanligaste orsaken till lavinolyckor i de svenska fjällen är skidåkare, men flera dödsfall har även skett i laviner utlösta av skoteråkare.

– Vi får allt fler snöskotrar även i de svenska fjällen. Väldigt många vill köra utanför leden, i lössnö och branter, konstaterar Per-Olov Wikberg.

Liten risk. Iakttag normal försiktighet:

• Björkliden 

• Dundret

• Stöten i Sälen

Måttlig risk. Var försiktig i branta sluttningar.

• Abisko Nuolja

• Åre

• Tänndalen

• Vemdalen

Betydande risk. Var mycket försiktig:

• Kittelfjäll

• Bydalsfjällen

• Tandådalen/Hundfjället

Stor risk. Undvik att färdas i branta sluttningar:

• Idre Fjäll

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson, Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro