ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor lista: Allt du behöver packa i förlossningsväskan

Linnea Bergman · 31 Mar 2019
Uppdaterad 31 Mar 2019
Inför förlossningen kan det vara skönt att veta att du redan har packat väskan så att ni slipper tänka på det när värkarna drar igång.

Inför förlossningen kan det vara skönt att veta att du redan har packat väskan så att ni slipper tänka på det när värkarna drar igång. Foto: Pixabay.


Med hjälp av Metros packningslista kan du enkelt kolla om du fått med dig det du behöver inför förlossningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur mycket man vill ta med sig till förlossningen är individuellt. En känner behov av att ha med sig fler saker än vad andra gör. Se därför listan nedan som ett förslag på bra-att-ha-prylar som du kan ta med dig.

När man vill packa sin förlossningsväska är också olika. En del vill packa den redan i vecka 30, andra kanske väntar till vecka 35 eller ännu senare.

Vissa saker kanske du inte kan vara utan i flera veckor om de ligger i förlossningsväskan. Skriv då en enkel lista med saker att komplettera med alldeles innan du eller ni åker in. På förlossningen brukar det även delas ut ett kit med saker som barnet kan behöva under den första tiden.

Det kan vara skönt att ha med sig ett par egna tofflor till förlossningen. Foto: TT.
Det kan vara skönt att ha med sig ett par egna tofflor till förlossningen. Foto: TT.

Kläder till dig: 

Pyjamas eller nattlinne: Välj luftiga alternativ som inte sitter åt och som du enkelt kan amma i.Skor eller tofflor: Ballerinaskor, tofflor eller sandaler är bra att ta med sig så att du slipper gå barfota i förlossningsrummet.Stora och luftiga trosor: Du kommer även få speciella stora nättrosor på förlossningsavdelningen. En del tar hem några extra par av dem att ha dagarna efter förlossningen.Mjuka kläder: Till dig och ombyte till din partner. Det är bra om kläderna går att öppna framtid så att barnet kan ligga hud-mot-hud med dig.StrumporMorgonrock: Hur stora behov du har av en sådan beror givetvis på hur länge ni blir kvar efter förlossningen.Amnings-BH: Två par.Amnings-linne: Två par.Egen kudde: Inget måste, men ta med en sådan om du vet att rätt kudde är viktig för att du ska kunna få återhämtning.

Att få klä på sitt lilla barn för första gången är en speciell känsla. Foto: Pixabay.
Att få klä på sitt lilla barn för första gången är en speciell känsla. Foto: Pixabay.

Kläder till bebisen:

Bodies: Ta med några stycken, både i storlek 50 och i storlek 56 eftersom en del bebisar redan växt ur storlek 50 när de föds. En del föredrar bodies som man inte behöver dra över huvudet.Mössa: 1-2 par.Strumpor: Två par.En filt: Ett tips är att sova med filten några veckor innan förlossningen så att den har föräldrarnas doft.

Glöm inte att babyskydd är ett måste om du ska ta egen bil eller åka taxi hem från förlossningen.

Tiden på sjukhuset kan bli olika lång beroende på hur förlossningen går, så det kan vara bra att förbereda er för en lite längre vistelse när ni packar. Foto: Pixabay.
Tiden på sjukhuset kan bli olika lång beroende på hur förlossningen går, så det kan vara bra att förbereda er för en lite längre vistelse när ni packar. Foto: Pixabay.

Hygienartiklar:

Bindor i en stor storlekAmningsinlägg:Användsför att stoppa läckage av mjölk.HårborsteHårsnoddar: Så att du slipper få håret i ansiktet under förlossningen.Schampo, balsam, duschtvål och bodylotion: Den standardtvål- och schampo som finns på förlossningen är inte alltid så rolig.Tandborste och tandkräm: Glöm inte laddare om du har en eltandborste.Läppbalsam: Lustgas ger torra läppar.AnsiktskrämKräm mot ömma bröstvårtor: Ett vanligt problem de första dagarna av amning.VåtservetterBlöjorNapp: Om du vill att barnet ska använda en sådan.Toapapper: För den som är orolig för att inte förlossningsavdelningens toalettpapper är tillräckligt mjukt för en nybliven mamma kan det vara idé att ta med en egen rulle.Öronproppar och ansiktsmask: Det kan finnas tillfällen när du får andrum och kan vila eller sova under förlossningen. Då kan det vara värdefullt att kunna skärma av omgivningen för att få lite välbehövlig vila.

I takt med att magen växer kan det vara dags att börja fundera på vad du ska ha i förlossningsväskan. Foto: Pixabay.
I takt med att magen växer kan det vara dags att börja fundera på vad du ska ha i förlossningsväskan. Foto: Pixabay.

Administrativt:

Plånbok: Glöm inte ID-kortet och ett kontokort så att ni kan betala parkering (något som många glömmer) och tex. mat till personen som följer med.Förlossningsbrev: Om du har skrivit ett brev med önskemål kring din förlossning ska du givetvis ta med det.

Smärtlindring:

Vetekudde: Används för smärtlindring.Tens-apparat med plattor: Om du har en tens-apparat kan du ta med den och använda för smärtlindring under förlossningen.

Närhet och omsorg är såklart det viktigaste ett litet barn behöver, men rätt prylar kan underlätta för föräldrarna. Foto: Pixabay.
Närhet och omsorg är såklart det viktigaste ett litet barn behöver, men rätt prylar kan underlätta för föräldrarna. Foto: Pixabay.

Teknik och tidsfördriv:

Dator eller surfplatta med laddare:Bok eller tidning: Också bra om förlossningen drar ut på tiden.Mobil med laddareEn spotifylista: Om du vill kan du även förbereda en lista med din favoritmusik.Papper och penna: Om du vill skriva ner det som händer för att spara för framtiden.Kamera: Om ni inte väljer att fota med mobilen. En del vill även ha med en videokamera för att föreviga förlossningen. Kan vara bra som förströelse om förlossningen drar ut på tiden.

Ätbart:

Energirika snacks: Du får saker att äta och dricka på förlossningen, men det kan vara trevligt att kombinera med dina egna favoritsnacks. Till exempel proteinbars, choklad, godis och god dryck.Mat till partnern: Oftast finns det mat till dig men inte till din partner. Mat till partnern brukar dock även kunna köpas på plats.Vattenflaska: Det är svårt att dricka ur glas om du ligger ner och du kommer att behöva mycket vätska.Champagne: En liten flaska bubbel för att fira när allt är över och barnet äntligen är här.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro