ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor lista: 30 böcker du inte får missa under bokrean 2018

Linnea Bergman · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018

Det är dags för bokrea 2018. Metro hjälper dig att hitta de bästa läsupplevelserna att fylla bokhyllan med, oavsett om du handlar online eller i butik och vilken boksmak du har.

klar

Artikellänk är kopierad

Romaner

Återstoden av dagen – Kazuo Ishiguro 

Nobelpristagaren i litteratur 2017. Den plikttrogne butlern Stevens beger sig ut på en resa genom England och sina minnen. En lättillgänglig Nobelpristagare som ger många nya tankar. Även Kazuo Ishiguros bok Begravd jätte finns att hitta till nedsatt pris under bokrean. Förlag: Wahlström & Widstrand.

Ett litet liv – Hanya Yanagihara

Jude är skadad både till kropp och själ och är en gåta även för sina närmaste vänner. En hjärtskärande bladvändare om stark vänskap mellan fyra vänner i New York och om att läka efter svåra upplevelser. En bok att bli uppslukad av och vilja vara kvar i. Förlag: Albert Bonniers förlag.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru

Augustprisvinnare 2017. I den dystopiska berättelsen om Sverige 2030 präglas landet av hårda lagar och islamofobi i spåren av en terrorattack i Göteborg. En sorgsen, vacker och angelägen bok. Förlag: Norstedts.

De oroliga – Linn Ullman

En dotters berättelse baserad på sin uppväxt med två kända föräldrar, Liv Ullmann och Ingmar Bergman. Med ett precist språk och en öm och kärleksfull ton berättar Linn Ullman om en dotter som längtar efter att bli sedd och uppmärksammad. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Den skeva platsen – Caterina Pascual Söderbaum

Caterina Pascual Söderbaum, som gick bort 2015, hann ge ut en novellsamling och en roman. I Den skeva platsen tar hon hjälp av sin egna familjs historia och ett fantastiskt språk för att dyka djupt ner i Europas mörka historia från förra seklet. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Några av de böcker som finns till nedsatt pris under bokrean 2018. Foto: Respektive förlag.
Några av de böcker som finns till nedsatt pris under bokrean 2018. Foto: Respektive förlag.

Klassiker

Ett eget rum –Virginia Woolf

Under bokrean kan du passa på att ställa Virginia Woolfs essä om kvinnors roll i samhället i bokhyllan. En bok som liknats med kvinnokampens bibel. Med det klassiska citatet: ”En kvinna måste ha pengar och eget rum, om hon skall kunna skriva romaner”. Förlag: Modernista.

Den store Gatsby – Scott Fitzgerald

Sommaren 1922 i New York. En tillvaro som svämmar över av överdåd, jazz och storslagna fester. Men mot kulissen av dekadent 20-tal är bokens stora tema den olyckliga kärleken. Förlag: Modernista.

Kallocain – Karin Boye 

En skrämmande framtidsroman om ett totalitärt samhälle. Boken kom ut 1940 och Karin Boye hade blivit inspirerad både av dåtidens Tyskland och Sovjetunionen. Om kemisten Leo Kalls sanningsdrog som öppnar upp en väg in i medborgarnas själar. Förlag: Modernista.

Amok – Stefan Zweig 

Stefan Zweig (1881-1941) var en av sin tids mest välkända författare. Med nyutgåvan av hans memoarbok Världen av i går och Wes Andersons film The Grand Budapest Hotel har många fått upp ögonen för hans författarskap. I Amok samlas flera av hans läsvärda noveller. Förlag: Ersatz.

Svält – Knut Hamsun

En av världshistoriens stora klassiker av personen har kallats den moderna romanens fader. I boken får vi följa huvudpersonens inre monolog när han genomlever svält och kastas mellan hopp och förtvivlan i Kristiania, dåvarande Oslo, i slutet av 1800-talet. Förlag: Modernista.

Fackböcker

Taco Loco – Jonas Cramby

Med hjälp av Metros egen matskribent tar du tacosmyset till en helt ny nivå. Följ med på upptäcktsfärd bland mexikansk gatuköksmat och lär dig knepen bakom smaksensationerna. Förlag: Natur och kultur.

Omgiven av psykopater – Thomas Eriksson

Efter den populära boken Omgiven av idiotier, om hur du hanterar dålig kommunikation, kom Thomas Erikssons uppföljare Omgiven av psykopater. Med tips på hur du känner igen psykopatiska drag hos människor i din närhet och ser till att du inte blir utnyttjad. Förlag: Forum.

Två systrar – Åsne Seierstad

En sann och gripande historia om två tonårsflickor som 2013 försvann från sitt hem i Norge. Flickorna hade begett sig till Syrien för att ansluta sig till IS. Deras pappa reser iväg för att leta efter dem. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Fantastiska fakta om djur – Maja Säfström

Visste du att giraffer kan slicka sina öron? En bok med vackra bilder, poetiska texter och fantasifull fakta om djur. En barnbok som även fascinerar den vuxna läsaren. Förlag: Natur och kultur.

Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren  – Peter Sjölund, Karin Bojs 

Vi får följa det komplexa släktträd som bildades efter att isen över det som i dag är Sverige smälte bort. En resa bland stenåldersjägare, mäktiga bronsåldersmän och DNA-studier som ger oss nya svar. Utnämnd till ”Årets bok om svensk historia 2016” av Nättidningen Svensk Historia. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Några av de böcker som finns till nedsatt pris under bokrean 2018. Foto: Respektive förlag.
Några av de böcker som finns till nedsatt pris under bokrean 2018. Foto: Respektive förlag.

Spännande bladvändare 

Helikopterrånet – Jonas Bonnier

Berättelsen om ett av de mest spektakulära brotten i svensk historia där 40 miljoner kronor försvinner med hjälp av en helikopter. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Stora små lögner – Liane Moriarty

En liten pojke anklagas för att ha tagit stryptag på en annan pojke under sin första skoldag. Är han verkligen skyldig? En bok med fokus på relationer mellan föräldrarna i en till synes idyllisk stad. Sträckläsarpotential. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Begynnelse –Dan Brown

För den som älskade de tidigare böckerna Da Vinci-kodenÄnglar och Demoner och Inferno. Här är ännu ett äventyr tillsammans med Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard. Denna gång startar gåtan som ska lösas på Guggenheimmuseet i Bilbao där en stor upptäckt ska avslöjas. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Lykttändaren – Pontus Ljunghill 

En stämningsfull kriminalroman som utspelar sig i ett svunnet Stockholm på 1920-talet. En ung kvinna hittas mördad i en lägenhet på Tegnérgatan och i jakten på mördaren börjar hemligheter från det förflutna nystas upp. Av författaren bakom boken En osynlig. Förlag: Wahlström & Widstrand.

Häxan – Camilla Läckberg 

Tionde delen i Fjällbackaserien och en tegelstensroman att försvinna in i. Fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka och hittas senare mördad vid en skogstjärn. Trettio år tidigare har två tonårstjejer anklagats för en annan liten flickas död i samma trakt. Författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström undersöker om det finns något samband mellan morden. Förlag: Bokförlaget Forum.

LÄS MER
Semestra vid mordplatserna i din favoritbok

Barnböcker

Ut och Gå! – Anna-Clara Tidholm

En klassiker för de minsta av en av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer. Om att det kan hända mycket olika saker när man är ute på en promenad. Ålder: 0-3 år. Förlag: Alfabeta förlag.

Adjö, herr Muffin – Ulf Nilsson 

Prisbelönt barnbok som fick Augustpriset 2002 och handlar om de stora frågorna i livet. Magiskt om ett älskat marsvin som bli sjukt och dör. Med illustrationer av Anna-Clara Tidholm. Ålder: 3-6 år. Förlag: Bonnier Carlsten förlag.

Katarina Taikon – Katitzi och Katitzi & Swing 1-2 

Nyutgåva av Katarina Taikons självbiografiska berättelse om en romsk flickas uppväxt i Sverige. Om hur okunskap föder fördomar och frågor om rättvisa och utanförskap ur ett barns perspektiv. Ålder: 6-9 år. Förlag: Natur och kultur.

Min morbror trollkarlen och Häxan och Lejonet – C.S. Lewis

De två första delarna i den älskade serien om landet Narnia. Låt en ung person i din närhet få stifta bekantskap med lejonet Aslan, syskonen Pevensie och ett speciellt, magiskt klädskåp. Ålder: 9-12 år. Förlag: Bonnier Carlsten förlag.

Sal 305 – Ingelin Angerborn

Den efterlängtade uppföljaren på rysaren och filmaktuella ”Rum 213”. Det har gått ett år sedan de tidigare händelserna på kollot och Elvira är kär. Men när hon får en hjärnskakning och hamnar på sjukhus börjar obegripliga saker hända. Ålder: 9-12 år. Förlag: Rabén & Sjögren.

Några av de böcker som finns till nedsatt pris under bokrean 2018. Foto: Respektive förlag.
Några av de böcker som finns till nedsatt pris under bokrean 2018. Foto: Respektive förlag.

Serier

Elena Ferrante – Neapelkvartetten

Har du eller någon i din närhet missat hypen kring Elena Ferrantes fyra böcker om Lila och Elena i Neapels fattigkvarter? Följ hur deras vänskap utvecklas från 50-talet och framåt, samtidigt som Italien går igenom en omvälvande tid. Böckerna: Min fantastiska vännina, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går och Det förlorade barnet. Förlag: Norstedts.

Leo Tolstoj – Krig och fred

Sätt tänderna i ett riktigt praktverk från 1860-talet. I den episka berättelsen får vi följa flera aristokratiska familjer under Napoleons invasion av Ryssland. Var dock beredd på att hålla koll på hundratals romanfigurer. I oavkortad svensk utgåva i fyra band. Förlag: Albert Bonniers förlag.

Kellermanboxen – Martin Kellerman

En perfekt present till Kellermanälskaren. Med titlarna Kellermannen hälsar på, Kellermannen lackar ur och Kellermannen spoilar slutet. Av den kända tecknaren, serieskaparen och samtidsskildraren. Förlag: Kartago förlag.

En samling deckare av Agatha Christie 

För dig som vill upptäcka gåtor skildrade av deckardrottningen Agatha Christie finns möjlighet att köpa flera matchande under bokrean. Förlag: Bookmark förlag.

Presentask med läsupplevelser i miniformat

Fyra små böcker i en box är en perfekt present till dig själv eller någon annan. Under rean går det att hitta fyra minideckare, fyra noveller av Hjalmar Söderberg och fyra noveller med brittiska klassiker till ett bra pris hos vissa bokhandlare. Förlag: Novellix.

Fotnot: Tipsen på reaböcker är hämtade från Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus, Ugglan, och JR-gruppen. Reautbudet ser olika ut hos de olika aktörerna.

LÄS MER
Quiz: Hur bra deckarkoll har du?
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro