ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor lista: Bästa julklappsböckerna 2018

Linnea Bergman · 8 Dec 2018
Uppdaterad 8 Dec 2018

Hårda paket under granen hör julen till. Metro tar hjälp av fyra bibliotekarier som guidar dig till de perfekta läsbara julklapparna.

klar

Artikellänk är kopierad

För spänningsälskaren:

Emelie Kellnberger, tipsar om: ”Tiggarens hand” av Olle Lönnaeusbibliotekarie på Medioteket, Stockholms stad, 

I Malmö duggar gängmorden tätt och mordutredarna Jonny och Eva kopplas in. Snabbt ser de också sambanden mellan de många mord på tiggare som skett. För att lösa morden måste de få invånarna i förorten Rosengård att lita på polisen.

Anna Falk och Nina Olsson, bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Malmö, tipsar om: ”Coffin Road” av Peter May

Uppslukande spänningsroman från Yttre Hebriderna. En man spolas upp på en strand, helt utan minne. På en avlägsen klippö hittas ett lik och i Edinburgh grubblar en tonårsflicka över vad som egentligen hände hennes döde far. Intrigen tätnar, finalen sker i full storm.

Sara Larsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Göteborg, tipsar om: ”Kåda” av Ane Riel

Den här boken har några år på nacken men förtjänar att nämnas igen. En märkligt finstämd deckare utan en enda polis. Om en annorlunda barndom, om utanförskap och psykisk ohälsa.

Favoritboken under jul är ofta den du kan sträckläsa. Foto: IBL.
Favoritboken under jul är ofta den du kan sträckläsa. Foto: IBL.

Lättsam mellandagsläsning:

Emelie Kellnberger tipsar om: ”Sju dagar med familjen” av Francesca Hornak

Hela familjen Birch ska för första gången på länge fira jul tillsammans. En helg för glädje och gemenskap men även en tid när väl dolda hemligheter kan komma upp till ytan.

Anna Falk och Nina Olsson tipsar om: ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden” av Jenny Colgan

Den omtyckta serien om det lilla bageriet vid Cornwalls kust är full av dråpliga intriger i mysig engelsk miljö. Årets höjdpunkt är den stora julmarknaden. Men mitt i idyllen kommer ett oväntat telefonsamtal.

Sara Larsson tipsar om: ”På egen hand” av Marian Keyes

Man känner sig inte som en djuping precis när man tar fram Marian Keyes senaste knallrosa tegelsten. Men det finns både humor och värme i berättelsen om Amy, vars man plötsligt tar en paus från äktenskapet. Härlig sträckläsning! 

Ledigheten under julen är perfekt för att komma in i en riktig läskänsla. Foto: Pixabay.
Ledigheten under julen är perfekt för att komma in i en riktig läskänsla. Foto: Pixabay.

En riktig bokpärla att behålla:

Emelie Kellnberger tipsar om: ”Rymlingarna” av Ulf Stark

Lill-Gottfrids farfar har en sista önskan om att få återse sin älskade skärgårdsö innan det är för sent. De två gör en plan för hur de ska rymma och det blir ett riktigt äventyr att ta sig ut till ön. Ulf Starks sista bok är en varm berättelse om livet och döden. En bok för alla åldrar.

Anna Falk och Nina Olsson tipsar om: ”Människan är ett känsligt djur” av Rafael Donner

En intressant självbiografisk essä, skriven av en känslig, ung man från Helsingfors. Som sladdson till en berömd och kontroversiell far, gör han sitt bästa för att finna sin egen plats i tillvaron.

Sara Larsson tipsar om: ”Ormen i Essex” av Sarah Perry

Ormen i Essex är en roman som har allt! Viktorianskt England, en präst, en självständig änka, ett egensinnigt barn, förbjuden kärlek, sjöodjur, vetenskap och religion. Som att läsa en klassiker med moderna värderingar.

Fyra bibliotekarier ger sina bästa boktips inför julen. Foto: IBL.
Fyra bibliotekarier ger sina bästa boktips inför julen. Foto: IBL.

För den som vill lära sig någonting nytt:

Emelie Kellnberger tipsar om: ”Sy klänningar! : den ultimata klänningsguiden” av Tanya Whelan

Lär dig sy egna klänningar! Boken innehåller mönsterark, tydliga instruktioner i text och bild, guide till hur man ändrar klänningarna så att de passar olika figurer och en mängd bra tips. Instruktioner till fler än 200 olika klänningar.

Anna Falk och Nina Olsson tipsar om: ”Resa in i tomheten – En berättelse från Syrien” av Samar Yazbek

Ett unikt reportage från krigets Syrien, skriven med glödande penna av en ung kvinna  journalist och flykting, som återvänt i hemlighet. Det är omöjligt att inte beröras av den verklighet man möter.

Sara Larsson tipsar om: ”Svälten” av Magnus Västerbro

Jag visste ingenting om svälten i Sverige 1867-1869 innan, men Magnus Västerbro lyckas göra det lika spännande som en deckare. Utan ett enda foto får man en kristallklar bild av Sverige i en tid då kungen frossar och de dåliga skördarna ses som Guds straff.

Långledigt i jul kan göra att flera böcker hinner plöjas igenom. Foto: IBL.
Långledigt i jul kan göra att flera böcker hinner plöjas igenom. Foto: IBL.

Bokmagi för de allra yngsta:

Emelie Kellnberger tipsar om: ”Är du min bror?” av Liu Hsu-Kung

Den brandgula hästen letar förtvivlat efter sin försvunne bror. Den enda ledtråden han har är ett trasigt fotografi. När han träffar den kaffebruna hästen känns det som att de hör ihop, trots att de inte har samma färg. Men spelar det egentligen någon roll?

Anna Falk och Nina Olsson tipsar om: ”Bidde det då? Sagan om mäster skräddare” av Pija Lindenbaum

Den lille mannen vill ha en liten rock sydd av sitt lilla tyg. Skräddaren lovar och lovar, till sist blir det inte ens en liten tumme. Eller? Underbar tolkning av en älskad klassiker där illustrationerna ger en ny berättelse om förhoppningar, drömmar och egen kraft.

Sara Larsson tipsar om: ”Allt” av Marc Martin

En fest för ögonen. Uppslag efter uppslag med olika länder och platser och allt som utmärker dem. Kolla! Vad mycket magi det finns på den här planeten. Vilka fantastiska små apor, varma källor, smaskiga bakverk och höga skyskrapor!

Tonåringen som slukar böcker kan man inte ge för många hårda paket i jul. Foto: IBL.
Tonåringen som slukar böcker kan man inte ge för många hårda paket i jul. Foto: IBL.

För den unga bokslukaren:

Emelie Kellnberger tipsar om: ”Den där Jonny Jonsson Johnson” av Elin Lindell

En vardagsberättelse om Jonny som oroar sig för att hans skilda föräldrar ska bli ihop igen och över hur han ska hjälpa sin bästa vän att fråga chans på skolans populäraste tjej. Och vad gör man sen, när hon sagt ja? Många skratt utlovas!

Anna Falk och Nina Olsson tipsar om: ”Gruvan” av Sara Lövestam

Det är sommarlov och Ellen hittar en gömd dagbok. Den är skriven av tolvårige Anton år 1848, en tid då barn arbetade i öns järngruva. Nu får Ellen ett mysterie att lösa. Kanske kan hon också rätta till en stor orättvisa i efterhand. En berättelse att sträckläsa och bli varm av.

Sara Larsson tipsar om: ”Slutet” av Mats Strandberg

En komet närmar sig jorden och ingen kommer överleva. Tonåringar, olycklig kärlek, ett mysterium. Spännande och välskrivet. Det som dröjer kvar är känslan och frågan: var och vem vill man vara när himlen blir vit?

Vi som tipsar

Anna Falk och Nina Olsson, bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Malmö:

Foto: Stadsbiblioteket i Malmö.
Foto: Stadsbiblioteket i Malmö.

Sara Larsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Göteborg och Emelie Kellnberger, bibliotekarie på Medioteket, Stockholms stad:

Foto: Monica Olsson/Privat.
Foto: Monica Olsson/Privat.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro