ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor lösdrivande pråm missade oljeriggar

Malin Hansson · 31 Dec 2015
Uppdaterad 31 Dec 2015
Valhall-fältet i Nordsjön. Bilden är ett montage.

Valhall-fältet i Nordsjön. Bilden är ett montage. Foto: TT/Pressbild, BP


En 110 meter lång pråm slet sig i går kväll och drev under förmiddagen mot oljeriggar i Nordsjön. Hundratals personer evakuerades. Men pråmen missade fältet. En man dog på onsdagskvällen på en annan oljeplattform.

klar

Artikellänk är kopierad

Pråmen missade plattformen i oljefältet Valhall på ett avstånd av 2 kilometer, enligt Hovedredningssentralen Sør-Norge som nyhetsbyrån NTB talat med, rapporterar TT.

BP Norge och ConocoPhillips har evakuerat sammanlagt 380 anställda, enligt NRK.

På torsdagsförmiddagen gick pråmen mot Valhall och redan i natt påbörjades evakueringen.

Även ett annat oljefält norr om Valhall har evakuerats.– Vi har stängt ner produktionen och ska totalavmanna Valhall. Det ska inte finnas någon kvar, sa Jan Erik Geirmo, presstalesperson för BP Norge till NRK. 

Den 110 meter långa och 30 meter breda obemannade pråmen slet sig på onsdagskvällen och har nu drivit förbi Valhall.

Pråmen räknas kunna träffa fältet vid 13-tiden i dag. Två fartyg försöker nu bromsa pråmen genom att spänna en lina över den. 

– Beroende på hastighet och vilken riktning den träffar får det olika resultat. Det är mycket olyckligt och konsekvenserna vet vi inte. Det kan få stora konsekvenser, säger Jan Erik Geirmo.

I går eftermiddag omkom en 53-årig man och två skadades när en våg slog emot en oljeplattform i Nordsjön. Det var 106 personer ombord på riggen när olyckan inträffade och ett 50-tal personer kunde evakueras från plattformen under onsdagskvällen, skriver TT.

Den kraftiga stormen Frank har också skapat kaos på fastlandet med bortslitna tak och vältna garage på fastlandet runt kustsstaden Bergen.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro