ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stor ökning av Microsoft-bedrägerier – polisen varnar

David Peterson · 29 Dec 2017
Uppdaterad 29 Dec 2017
Polisen har sett en stor ökning av Microsoft-bedrägerier de senaste månaderna.

Polisen har sett en stor ökning av Microsoft-bedrägerier de senaste månaderna. Foto: TT


De senaste två månaderna har antalet polisanmälningar om så kallade Microsoft-bedrägerier nästan dubblerats. Personer har lurats på uppemot 30 000 kronor men brotten är svåra för polisen att utreda.

klar

Artikellänk är kopierad

Bedragarna ringer från nummer som ser ut att vara svenska. De utger sig för att ringa från it-företaget Microsoft men egentligen rör det sig om bedragare som försöker lura dig på pengar. De senaste två månaderna har polisen fått in cirka 75 anmälningar, en ordentlig ökning från cirka 45 anmälningar i september och oktober. I enskilda fall har bedragarna lyckats komma över upp emot 30 000 kronor.

– Om någon okänd ringer och ber dig göra någonting ska du alltid tänka: varför då?, säger Björn Seeth, kriminalinspektör på polisens nationella bedrägericentrum.

Han tipsar även om att aldrig logga in någonstans med bank-id på uppmaning av andra och att inte lämna ut några lösenord.

– Känns det som att det kanske är korrekt kan du lägga på och söka upp numret till den bank eller det företag som personen sa att han ringde från, säger Björn Seeth.

Fenomenet Microsoftbedragarna har existerat i flera år men antalet samtal till Sverige brukar variera, enligt Björn Seeth. Chansen att de enskilda fallen lyckas utredas är väldigt liten men vid ett antal tillfällen har länder som samarbetat kunnat stänga ned teletjänstcentraler som bedragarna ringer från.

– Det här är ju ingen enskild företeelse som bara drabbar Sverige utan hela västvärlden berörs. Ofta rings samtalen från Indien. Det handlar om så mycket pengar att det alltid kommer locka människor, säger Björn Seeth.

Metro har tidigare berättat omhur Microsoftbedragare insett att det är mycket större chans att de tilltänkte offren svarar om de ser ut att ringa från svenska mobilnummer. Att förfalska, eller spoofa, ett nummer är lätt för den som ringer med IP-telefoni, och bluffen går inte att upptäcka.

– Det kan se ut som att de ringer från Microsofts huvudkontor i Kalifornien eller från Nordeas vanliga nummer. Numret på displayen har inget värde. Du måste alltid göra annan verifiering, det gäller även e-post, säger Björn Seeth.

LÄS MER
Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro