ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stor ökning av narkotika i svenska fängelser: Olika vägar in”

Sofia Clason · 12 Jul 2018
Uppdaterad 12 Jul 2018
På vissa fängelser är narkotikahundar ständigt på plats.

På vissa fängelser är narkotikahundar ständigt på plats. Foto: TT


På fyra år har beslagen av misstänkt narkotika och otillåtna läkemedel mer än fyrdubblats. Samtidigt är orsaken till ökningen svår att reda ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Beslagen av narkotika och otillåtna läkemedel har på fyra år ökat från 208 beslag år 2013 till 435 beslag förra året, skriver SVT.

Kriminalvården har nu blivit mer systematisk i sitt arbete mot narkotika. På vissa fängelser är narkotikahundar ständigt på plats. På andra rings hundarna dit vid behov.

Enligt Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, kan den ökade mängden beslag bero på att man blivit bättre på att hitta de frihetsberövades gömmor.

Om de ökade beslagen beror på en mer effektiv myndighet, eller om mängden narkotika som smugglas in faktiskt har ökat, är svårt att veta. Det som dock står klart är att narkotika smugglas in i fängelserna.

– Det finns nog några olika vägar in. Vi har till exempel folk på permissioner och det kommer folk på besök. Vi har olika säkerhetsklass också så det är inte jättehög säkerhetsklass på alla fängelser, säger Fredrik Wilhelmsson till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro