ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor oro för ekonomin 2019 – här är experternas tips för din plånbok

Annica Ögren · 10 Jan 2019
Uppdaterad 10 Jan 2019
Tre chefsekonomer hjälper till att tolka den svenska ekonomin under 2019. Från vänster: Annika Winsth, Robert Boije och Christina Nyman.

Tre chefsekonomer hjälper till att tolka den svenska ekonomin under 2019. Från vänster: Annika Winsth, Robert Boije och Christina Nyman. Foto: Nordea/SBAB/Handelsbaken


Över hälften av svenskarna känner oro för Sveriges ekonomi under 2019, visar en ny undersökning. Metro har låtit tre experter sia om hur landets ekonomi kommer att utvecklas under året.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur tror du att Sveriges ekonomi kommer att utvecklas under 2019?

Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken:

– Vi ser en avmattning jämfört med 2018, främst till följd av en inbromsning i bostadsbyggandet. Arbetsmarknaden kommer vara fortsatt ganska stark ett tag till. Successivt under året tror vi även att exporten kommer att bromsa in i linje med en svagare omvärld.

 Robert Boije, chefsekonom SBAB:

– Vi tror att BNP-tillväxten (tillväxten i den svenska ekonomin reds. anm.) kommer sjunka kraftigt och landa på enbart 1,3 procent i år, vilket är lägre än vad till exempel Riksbanken gått ut med. Det är framförallt nyproduktioner på bostadsmarknaden som sjunkit kraftigt senaste året som är en viktig bidragande faktor till nedgångeni BNP.

Annika Winsth, chefsekonom Nordea:

– Det är tydligt att vi är på väg in i en avmattning. Den stora frågan är om det stannar vid en avmattning eller om det vi är på väg mot en lågkonjunktur. Men även om vi ser svagheter så ska man komma ihåg att de kommer från en väldigt hög nivå. Svensk ekonomi växer, men i klart långsammare takt.

Hur kommer världsekonomin att utvecklas?

Christina Nyman:

– Ungefär som Sverige. Vi ser framför oss en tydlig avmattning på grund av att aktiviteten i Kina bromsar in och vi ser framför oss att även den amerikanska ekonomin kommer sakta in. Dessutom bidrar oro kring handelskonflikten mellan USA och Kina.

 Robert Boije:

– Även här tror vi på en mer dämpad utveckling även om tillväxtförutsättningarnaegentligen ser rätt goda ut. Handelskriget, denamerikanska centralbankens räntehöjningaroch osäkerhetenkring brexit bidrar till detta. Sådant kan påverka även i världskonjunkturen. 

Annika Winsth:

– USA har varit en viktig motor för världsekonomin, och även för Sverige. Återhämtningsfasen i USA har pågått i närmare ett decennium, men även amerikansk ekonomi har toppat och förväntas växa långsammare framöver. Det påverkar Sverige då vi är liten öppen ekonomi med stort exportberoende. Går det mindre bra för världen kommer det gå det mindre bra för Sverige.

Nyproduktioner vid Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson / IBL Bildbyrå
Nyproduktioner vid Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson / IBL Bildbyrå

Hur kommer hushållens ekonomi att se ut jämfört med tidigare?

Christina Nyman:

– För 2019 är det fortfarande en stark arbetsmarknad med stigande sysselsättning, vilket är positivt för hushållens inkomster. Samtidigt har vi en liten dämpande effekt från stigande räntor, men då vi tror på en långsam ränteuppgång kommer ändå inkomsterna utvecklas ganska stabilt i år.

Robert Boije:

– Vi har en allmän nedgång i konjunkturen, vilket smittar av sig på hushållens ekonomi. Vår bedömning är att tillväxten i hushållens disponibla inkomster växlar ned rejält under året. Om Riksbanken fortsätter att höja reporäntan kommer boräntorna att höjas och bostadspriserna sjunka vilket också bidrar till en svagare ställning för hushållen. Det brukar i sin tur smitta av sigpå hushållens konsumtion.

 Annika Winsth:

– Jag råder hushållen att vara lite mer försiktiga, även om inkomstutvecklingen bedöms vara hygglig framöver. Vi har haft en lång period av väldigt stark sysselsättningsökning. Folk har jobb och sysselsättningen ökar även framöver om än inte i samma höga takt. Många bekymrar sig även för att räntorna ska stiga, men här fick vi ett lugnande besked från Riksbanken innan jul, där banken signalerade att det dröjer till nästa gång räntan höjs. Internationellt finns dock risker som kan komma att påverka Sverige. Att ta höjd för det är klokt särskilt om marginalerna är små i hushållsekonomin. Det kan då vara klokt att se över kostnader och sparande.

Det kan vara klokt att se över marginalerna i hushållsekonomin inför det kommande året, menar experterna. Foto: Shutterstock/IBL.
Det kan vara klokt att se över marginalerna i hushållsekonomin inför det kommande året, menar experterna. Foto: Shutterstock/IBL.

Det har varit svajigt på börsen på slutet. Hur kommer den utvecklingen kommer att se ut 2019?

Christina Nyman:

– Vi tror det kan fortsätta vara svajigt, vi befinner oss i en osäker period och konjunkturutsikterna är fortfarande osäkra och det ser vi på börsen.

Robert Boije:

– Jag tror på en fortsatt skakig börs under året. Mycket hänger på den amerikanska centralbankens fortsatta räntehöjningar. Det påverkar den amerikanska börsen vilket brukar smitta av sig på övriga börser. Mitt grundtips är ändå att börsen går upp med runt 5 procent. Men riskerna ligger på nedåtsidan. 

Annika Winsth:

– Nu har vi fått en stor korrigering, inte minst den senaste månaden. Det kan få marknaden att studsa tillbaka något, men med en svagare global– och svensk tillväxt är det svårt att se någon stark återhämtning. Risken finns att börsen tynger även 2019.

Personal arbetar på New York-börsen i New York, USA, den 24 december 2018. Foto: Wang Ying/IBL.
Personal arbetar på New York-börsen i New York, USA, den 24 december 2018. Foto: Wang Ying/IBL.

Vad händer med räntorna 2019?

Christina Nyman:

– Riksbanken höjde ju räntan i december, och signalerar för ytterligare en höjning under 2019. Vi får se om den kommer. Vi tror det, men det råder också osäkerhet kring den konjunkturen och vad som händer i omvärlden. Så, svagt stigande räntor.

Robert Boije: 

– Riksbanken höjde ju nyligen reporäntan med 25 punkter, alltså en kvarts procentenheter, och har signalerat för att de kan komma höja lika mycket till under 2019. Den rörliga boräntan brukar följa reporäntan, så man bör räkna med att den rörliga bostadsräntan kan höjas, men det är en långsam uppgång vi ser framför oss.

Annika Winsth: 

– En avmattning av konjunkturen talar för att det inte blir fler räntehöjningar denna gång. Det finns dock globala risker som kan driva upp räntenivåerna.

Vilket råd vill du ge till privatpersoner som är oroliga för Sveriges och sin egen ekonomi under 2019?

Christina Nyman:

– Överlag att man försöker sprida sina risker, det är den generella rekommendation som vi alltid ger. Att inte lägga alla ägg i samma korg, speciellt i ett sådant här läge.

Robert Boije:

– Har man goda marginaler i sin ekonomi, kan man ligga på rörlig ränta. Men har man väldigt små marginaler med stora lån kan det vara läge att se över och eventuellt binda sina lån. För nya bostadsköpare kan det vara bra att ha lite marginaler och i det här osäkra läget kanskevälja ett billigare boende och inte maxa sin investering. 

Annika Winsth:

– Det kan vara klokt att reflektera över den svagare konjunkturen och över hushållets marginaler. Till exempel finns det en risk att arbetsmarknaden utvecklas sämre framöver och det kan komma att påverka hushåll. Att ha en buffert är alltid viktigare i sämre tider och att inte jaga den sista avkastningskronan kan också vara klokt. Ibland får man bara inse att det är gott nog att behålla pengarna. 

Enligt experterna kan var klokt att inte ta för stora ekonomiska risker och inte jaga varenda avkastningskrona i år. Foto: Chris Ryan / Caiaimages /IBL Bildbyrå
Enligt experterna kan var klokt att inte ta för stora ekonomiska risker och inte jaga varenda avkastningskrona i år. Foto: Chris Ryan / Caiaimages /IBL Bildbyrå
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro