ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor psykisk ohälsa bland transpersoner – "behövs större satsningar"

Sofia Clason · 20 Nov 2017
Uppdaterad 20 Nov 2017
Emelie Mire Åsellll, talesperson inom trans- och intersexpolitiska frågor på RFSL.

Emelie Mire Åsellll, talesperson inom trans- och intersexpolitiska frågor på RFSL. Foto: Lise Åserud/TT, Linnea Ornstein


Psykisk ohälsa bland transpersoner är ett stort problem. Trots regeringens satsning på förebyggande arbete går utvecklingen långsamt. "Lagstiftning och rättsväsendet har inte hängt med", menar Emelie Mire Åsell på RFSL.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillgången till kunskap och stöd för transpersoner har ökat och transpersoners synlighet i samhället har förbättrats. Ändå har den psykiska ohälsan inom gruppen förblivit stor. Var tredje transperson har övervägt att ta sitt liv. I åldrarna 15 till 19 år är det mer än hälften, enligt Folkhälsomyndighetens rapport från 2015.

”Vi har de senaste åren tagit steg åt rätt håll men arbetet har på totalen gått alldeles för långsamt, och det är självklart att vi mycket kvar att göra”, skriver socialministern Annika Strandhäll i ett mejl till Metro.

Att självmordsstatistiken bland unga är så hög, är något som Emelie Mire Åsell, talesperson inom trans- och intersexpolitiska frågor på RFSL, menar bero på negativa attityder som unga möter och på juridiska hinder.

– Man kanske bor med vuxna som bestämmer mer om ens liv än vad man själv kan bestämma och som säger att det är en fas. Sedan kan en person under arton inte ändra sitt juridiska kön. På klasslistan och ens leg kommer det fortsätta att stå fel. Det är någonting som bidrar till ohälsan, att inte bli erkänd och trodd på av sin omgivning och sin stat.

I oktober i år gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att arbeta med att förebygga den psykiska ohälsan hos transpersoner. Myndigheten har tilldelats 1.6 miljoner, varav 600 000 kronor ska fördelas till ideella stödorganisationer för transpersoner. Men enligt Emelie Mire Åsell är satsningen för liten.

– Det är en väldigt liten peng i förhållande till det som skulle behövas för att förbättra den psykiska ohälsan och en kort period att söka bidraget, med bara två månaders söktid. Det behövs större satsningar. RFSL ser hellre att regeringen håller sitt vallöfte om en könstillhörighetslag med sänkta åldersgränser, som har en större påverkan för transpersoner under en lång tid. Men det är risk att de inte hinner med det innan valet.

Annika Strandhäll medger att arbetet med en ny könstillhörighetslag hittills har gått långsamt.

”Frågan om en ny könstillhörighetslag är prioriterad och något som regeringen arbetar med. Jag tycker själv att det är tråkigt att arbetet tagit lång tid. Tyvärr är det ett mycket komplext arbete, bland annat då det är två nya lagar som ska fram inom olika områden.”

Vad det gäller regeringens framtida arbete för att förbättra transpersoners situation i samhället svarar Annika Strandhäll att det krävs ett ständigt och offensivt arbete mot normerna i samhället.

”Vi måste börja redan i skolan, både jobba med personalen och se till att barn och unga får möjlighet till ett friare liv och mindre snäva normer än vi har idag. Vi måste också se till att ungdomsmottagningarna och liknande har rätt kompetens och se till att alla delar av samhället bemöter människor på ett jämlikt sätt. Man ska inte behöva må så dåligt som många unga transpersoner gör idag, men om man gör det ska man få snabb och professionell hjälp från sjukvården.”

pil
Transgender Day of Awareness

• Uppmärksammas internationellt varje år den 20 november

• Är en dag för att minnas och hedra transpersoner som lidit till följd av transfobi och våld

• Är en dag för att diskutera problem som transpersoner möter och möjliga lösningar

Källa:  RFSL

pil
Regeringens satsning

• Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att göra en fördjupningsstudie rörande psykisk hälsa och suicidprevention riktad till transpersoner

• En budget på 1,6 miljoner kronor har getts till Folkhälsomyndigheten, varav 600 000 ska fördelas till ideella organisationers arbete att stärka transpersoners rättigheter och möjligheter och arbeta för att förebygga psykisk ohälsa och suicid

• Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 31 mars 2018

Källa: Folkhälsomyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro