ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Stor risk för skogsbränder i Sverige: "Liten gnista kan antända"

David Peterson · 20 Maj 2018
Uppdaterad 20 Maj 2018
En gräsbrand i Göteborg 2013.

En gräsbrand i Göteborg 2013. Foto: TT


Sommarvärmen som dragit in över Sverige har ökat risken för skogsbränder, skriver SVT. "Det man måste tänka på är att bara en liten gnista kan antända," säger meterologen Åsa Rasmussen till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Den goda nyheten är att värmen ser ut att hålla i sig den närmsta tiden. Men den dåliga är att all sol har gjort att risken för mark- och skogsbränder ökat, skriver SVT.

På SMHI:s hemsida varnas det för skogs- eller gräsbrand över nästan hela landet.

– Det är ovanligt torrt för den här tiden på året. Alla lågtryck har gått norr om Sverige så det har kommit in massa varm luft istället. Och vi ser egentligen inte att torkan ska avta, det är inte mycket regn som väntar nu, säger SVT-meteorologen Åsa Rasmussen.

Redan nu har värmen lett till ett antal bränder runt om i landet. Störst risk för bränder är det just nu i delar av södra och mellersta Sverige. På grund av torkan råder det eldningsförbud i flera kommuner runt om i landet.

– Med så här fint väder är det förmodligen många som känner för att plocka fram grillen. Det man måste tänka på är att bara en liten gnista kan antända. Så ska man elda är det viktigt att ha med sig vatten så man snabbt kan släcka, säger Åsa Rasmussen till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro