ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor skillnad i straff när sexofredare döms

Clarence Frenker · 23 Okt 2012
Uppdaterad 22 Okt 2012
En 50-årig man dömdes till fängelse i Svea hovrätt för att ha ofredat unga kvinnor under behandlingar på sin laserklinik. Nu ska Högsta domstolen ta ställning till  om fallet ska sättas ut till förhandling. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. 

En 50-årig man dömdes till fängelse i Svea hovrätt för att ha ofredat unga kvinnor under behandlingar på sin laserklinik. Nu ska Högsta domstolen ta ställning till  om fallet ska sättas ut till förhandling. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.  Foto: BERTIL ERICSON/scanpix


Ägaren till en laserklinik i Stockholm ofredade tre unga kvinnor sexuellt under pågående behandlingar. Nu vill riksåklagaren pröva fallet i Högsta domstolen för att få tydligare riktlinjer för straffpåföljder vid sexuella ofredanden.

klar

Artikellänk är kopierad

Fängelse, skyddstillsyn eller böter. Domstolarnas straffpåföljder varierar kraftigt när de dömer för sexuella ofredanden.

Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen, HD, ska besluta om tydligare riktlinjer för när fängelse ska utdelas och inte.

– Det spretar lite i praxis. Hovrätterna kommer fram till olika bedömningar och det är det vi nu vill att HD på något sätt ska se till att undvika, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

I en ansökan om prövningstillstånd som lämnats in till Högsta domstolen vill riksåklagaren att domen mot en i dag 50-årig man, som förra året dömdes i Svea hovrätt till sex månaders fängelse för att bland annat ha ofredat tre unga kvinnor sexuellt på en laserklinik han driver i Stockholm, ska ligga till grund för yttrandet.

– Det här skulle vi tycka var ett lämpligt mål för högsta domstolen att ta upp, säger Kerstin Skarp.

– Om Högsta domstolen medger en bedömning av hur de ser på det här fallet kan domstolarna i fortsättningen använda sig ut av det. Och då kan man ju förvänta sig att lika fall ska bedömas lika, säger hon.

Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse i högst två år.

Förra året dömdes 342 personer i Sveriges för sexuellt ofredande, enligt Brå. Av dessa dömdes 26 till fängelse och 170 till dagsböter – resterande fick skyddstillsyn, vård eller strafförelägganden.

Högsta domstolen ska nu ta ställning till om målet ska sättas ut till förhandling eller inte.

Ofredade tre kvinnor på sin laserklinik

En 50-årig man dömdes i december förra året till sex månaders fängelse i Svea hovrätt för att sexuellt ha ofredat tre unga kvinnor han behandlade på sin laserklinik i Stockholm.

Enligt kvinnorna ska mannen både ha antastat dem under pågående behandlingar och ställt kränkande och personliga frågor med sexuella anspelningar.

Kvinnorna vittnar också om att de erbjudits rabatterade priser i samband med ofredandena vilket enligt kvinnorna upplevts som extra kränkande.

Två av kvinnorna kände varandra – den tredje hade sedan tidigare gjort en anmälan som lagts ner men togs upp igen när nya anklagelser riktades mot mannen.

Nu kan fallet komma att prövas i HD.

Klinikägaren, som nekar till brott, dömdes även för att ha misshandlat en av kvinnornas pojkvänner när denne konfronterade mannen med anklagelserna.

Enligt tingsrätten, som även den dömde mannen till sex månaders fängelse, var det styrkt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och att brottet skulle bedömas som extra allvarligt då kvinnorna varit i en beroendeställning.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro