ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor skillnad på mobilt bredband

Johanna Eklundh · 8 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Det är skönt att kunna koppla upp sig överallt men täckningen är inte alltid tillräckligt bra, säger testpanelens Anna Bratt. 

– Det är skönt att kunna koppla upp sig överallt men täckningen är inte alltid tillräckligt bra, säger testpanelens Anna Bratt. 


klar

Artikellänk är kopierad

Förra årets prylsuccé blev det mobila bredbandet.Testpanelen har tittat närmare på vad som erbjuds för den portabla surfaren.Nästan en halv miljon svenskar investerade i ett mobilt bredband förra året. Frilans-journalisten Anna Bratt har surfat mobilt sedan i höstas.– I mitt jobb är det väldigt praktiskt att kunna vara flexibel och koppla upp sig och jobba på väg från en intervju. Det är frihet i en liten dosa.

Testpanelen tyckte att flexibiliteten var bra men att täckningen varierade  för mycket. Landets bästa täckning finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, men i norra Sverige  är täckningen dålig för alla operatörer. Bäst täckning har Nordisk Mobiltelefon, vars 3G-nät täcker 90 procent av landets yta.

TreDetta mobila bredbandsnät har fått pris som Sveriges bästa, mycket tack vare deras kraftfulla turbo-3G-nät i storstadsregionerna.

Pris: 99–299 kr/mån beroende på uppkopplingshastigheten. Billigaste abonnemangstypen inkluderar trafik på max 1 GB/mån 250 kr startavgift USB-modemet kostar 0-1 495 kr beroende på bindningstid.

Hastighet: Upp till 7,2 Mbit/s

Nordisk Mobiltelefon

Sveriges bästa täckning, i alla fall på glesbygden. NMT:s eget 3G-nät täcker 90 procent av landets yta och enligt dem själva närmare 100 procent av befolkningen. Om du bor på glesbygden är detta nätet för dig.

Pris: 329 kr/mån eller 149 kr/ påbörjad vecka. 199 kr startavgift. USB-modemet kostar 1 795 kr.

Hastighet: Upp till 3,1 Mbit/s.

Telenor

Norska telejätten levererar mobilt bredband tillsammans med Bredbandsbolaget och har ett snyggt egendesignat USB-modem.

Pris: 39–199 kr/mån beroende på uppkopplingshastigheten. Till den billigaste abonnemangs-typen tillkommer 5 kr/överförd MB. 250 kr startavgift. USB-modemet kostar 0–1 200 kr beroende på bindningstid.

Hastighet: Upp till 3,6 Mbit/s

Telia

Det populäraste abonnemanget på marknaden erbjuder möjligheten att surfa gratis på Telias surfzoner som finns på vissa offentliga platser

Pris: 40–199 kr/mån beroende på uppkopplingshastigheten. Till de billigaste abonnemangstyperna tillkommer 12 kr/överförd MB 0-250 kr startavgift. USB-modemet kostar 1–1 200 kr beroende på bindningstid.

Hasighet: Upp till 7,2 Mbit/s

Tele2

Den billigaste operatören för mobilt bredband. Tele2 har generöst nog inte operatörslåst sina USB-modem vilket gör att man kan surfa med lokala operatörer utomlands.

Pris: 69–99 kr/mån. Till den billigaste abonnemangs-typen tillkommer en kostnad på 10 kr/ överförd MB på dagtid. 295 kr startavgift. USB-modemet kostar 795 kr.

Hastighet: Upp till 7,2 Mbit/s.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Eklundh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro