ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor studie: Långa arbetsdagar ökar risken för stroke

· 20 Aug 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015
Långa arbetsdagar kan vara skadligt.

Långa arbetsdagar kan vara skadligt. Foto: Alamy


Den som arbetar 55 timmar eller mer i veckan utsätts för en ökad risk att drabbas av stroke, visar en stor studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige drabbas cirka 30 000 personer varje år av stroke. Ungefär hälften avlider eller får svåra funktionsnedsättningar, enligt Hjärt- och lungfonden.

I studien som publicerades itidskriften The Lancet har forskarna sett en koppling mellan långa arbetsdagar och risken att drabbas av stroke. För de som arbetade mer än 55 timmar i veckan ökade risken för stroke med 33 procent i jämförelse med de som arbetade normala arbetstimmar.

►LÄS MER: Därför ska du tramsa loss på jobbet

Studien, som är den största i sitt slag, är gjord av forskare vid brittiska University college London. Drygt 600 000 personer har deltagit.

– För den enskilda individen är det en måttlig överrisk men det här betyder väldigt mycket på samhällsnivå eftersom det blir väldigt många fall, säger Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin och en av studiens medförfattare,till SVT.

LÄS MER: Hon har varit på semester – i tre år

Risken ökar ju mer man arbetar över 40 timmar, insåg forskarna. Dessutom ökade risken att drabbas av kranskärlssjukdomar med 13 procent för de som arbetade 55 timmar eller mer.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro