ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor terrorinsats i Västsverige – finns internationella kopplingar”

Fredrik Samuelson · 13 Dec 2018
Uppdaterad 13 Dec 2018
Tillslagen gjordes av Säkerhetspolisen i samarbete med polisen där nationella operativa avdelningen lett arbetet.

Tillslagen gjordes av Säkerhetspolisen i samarbete med polisen där nationella operativa avdelningen lett arbetet. Foto: IBL


En person i Västsverige har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse terroristbrott. Enligt Säpo finns det internationella kopplingar. Radikalisering kan ske snabbt och man kan med enkla medel genomföra terrorattentat i dag”, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo.

klar

Artikellänk är kopierad

Säkerhetspolisen, Säpo, gjorde tillsammans med polisen under natten mot torsdagen tillslag på flera adresser i Västsverige. En person greps och anhölls, misstänk för förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott, samt grovt vapenbrott. Flera andra personer hämtats till förhör.

– Vi har arbetat intensivt med det här under en tid. Det ska hållas en mängd förhör och mycket beslag ska gås igenom. Det finns internationella kopplingar, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo.

”Något vi jobbar med dag som natt”

Enligt Säpo har ärendet internationella kopplingar, men det ska inte finnas några kopplingar till dådet i Strasbourg i Frankrike, då en man öppnade eld vid en julmarknad.

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en förhöjd nivå – en trea på en femgradig skala – vilket innebär att ett attentat kan inträffa.

– Vi har en förhöjd terrorhotnivå i Sverige sedan 2010. Vårt arbete är att förhindra den här typen av brottslighet  så att den inte inträffar och det är något vi jobbar med dag som natt. Men det är ett komplicerat skede, radikalisering kan ske snabbt och man kan med enkla medel genomföra terrorattentat i dag och det är därför vi har det här förhöjda hotet, säger Sofia Hellqvist.

Behöver allmänheten vara orolig eller tänka på någonting?– Nej, utan det jag kan konstatera bara är att vi har en förhöjd terrorhotnivå i Sverige och det har varit så under en lång tid tillbaka, sedan 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro