ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor undersökning: De flesta kommuner nobbar nyårsfyrverkerier

Annica Ögren · 26 Dec 2018
Uppdaterad 26 Dec 2018
Flera kommuner svarar att de tagit bort sitt officiella fyrverkerifirande på nyårsafton.

Flera kommuner svarar att de tagit bort sitt officiella fyrverkerifirande på nyårsafton. Foto: Unsplash.


Majoriteten av landets kommuner bjuder inte på något fyrverkeri på nyårsafton i år. Trots det uppmanar MSB till kommunalt fyrverkeri i stället för att enskilda privatpersoner har sina egna. "Har ingen märkbar påverkan på miljön", säger Rolf Weinander, på MSB.

klar

Artikellänk är kopierad

Minst 177 av Sveriges kommuner kommer inte bjuda invånarna på något fyrverkeri på nyårsafton. Det framkommer av en enkät som Metro skickat till samtliga av landets kommuner om officiellt nyårsfyrverkeri.

Flera kommuner svarar att de tagit bort sitt officiella fyrverkerifirande efter att medborgarförslag som kommit in till kommunen. Flera kommuner uppger även att anledningen till att man inte vill ha något officiellt firande är av djur- och miljösynpunkt.

Trots det uppmanar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, – som sätter det övergripande regelverket för just fyrverkerier – kommuner att hellre ha ett officiellt fyrverkeri i kommunens regi än att privatpersoner själva skjuter upp pyroteknik.

”Ingen märkbar påverkan på miljön”

– MSB uppmuntrar faktiskt att kommuner arrangerar större fyrverkeri eftersom vi ser att det dämpar det vilda skjutandet på stan. Vi har konstaterat att om det har funnits ett stort tjusigt fyrverkeri som är gratis för de som är ute så har det fått positiv inverkan på ”buslivet”, säger Rolf Weinander, handläggare inom explosiva varor på MSB, och fortsätter:

– Det pratas mycket om miljöaspekter och att det kan orsaka stora skador och utsläpp. Men just fyrverkerianvändning på nyår har ingen märkbar påverkan på miljön. Men när det gäller djur är det ett problem att många blir skrämda av fyrverkerier.Från myndighetens sida har vi t.ex infört förbud mot smällare och det gäller sedan 2001 där allmänheten inte längre får köpa och använda dem längre.

MSB:s uppdrag i det här avseendet är att människor inte ska skadas eller utsättas för fara och att fyrverkerier ska vara säkra produkter.

– Det är alltid en avvägning mellan hur mycket man vill begränsa människors frihet och näringslivets villkor. Det finns ju de som lever på att sälja fyrverkerier. Många tycker illa om det här, men samtidigt är det många som tycker att det är bra och trevligt. Vi tycker att det är något positivt att locka folk att inte skjuta något själva.

Nobbar fyrverkerierna

Sala och Heby kommun är exempel på kommuner som inte kommer att ha något officiellt fyrverkeri i år. Jan Lönneborg jobbar som brandinspektör i bägge kommunerna och ansvarar för tillsynen av fyrverkerier inför nyår. Enligt honom blir restriktionerna hårdare för varje år, där man försöker hitta alternativ till användning av just fyrverkerier av bland annat djursynpunkt.

– Många använder också fyrverkerier i fel syfte och skjuter på all möjlig blåljuspersonal, i alla fall i många fall som vi är inblandade i. Vi är en liten kommun men i större kommuner som exempelvis Uppsala och Göteborg är det ju ofta problem med just det här, säger Jan Lönneborg.

Även uppåt i landet i Bodens kommun satsar man nu – för andra året i rad – på något annat än just fyrverkerier.

– Förra året hade vi en lasershow, men 2019 fyller vi 100 år och då har vi valt att tjuvstarta lite med ett nytt firande på nyårsafton. Det blir en show med tal, is, eldar, sång och lite underhållning på scen, säger Jan-Olov Bäcklund, på Bodens kommun.

Enligt honom kommer Boden inte gå tillbaka till att skjuta fyrverkerier utan satsar nu i stället på att testa nya typer av firanden.

LÄS MER
Kommunen: Stoppa fyrverkerier i hela Sverige
pil
Kommuner som har officiellt fyrverkeri på nyårsafton 2019:

Askersund

Ängelholms kommun

Eskilstuna kommun

Essunga kommun

Gävle kommun

Götene kommun

Haparanda stad

Hudiksvalls kommun

Järfälla kommun

Karlskrona kommun

Karlstads kommun

Kumla kommun

Landskrona stad

Lerums kommun

Linköpings kommun

Luleå kommun

Malmö stad

Nybro kommun

Örebro kommun

Ronneby kommun

Sotenäs kommun

Stockholms stad

Sundsvalls kommun

Trollhättans stad

Uddevalla kommun

Umeå kommun

Vara kommun

Värnamo

Ystads kommun

pil
Mer om enkäten

Metros enkät skickades till samtliga av landets 290 kommuner. Totalt svarade 207 kommuner.

• 28 kommuner svarade att de har officiellt fyrverkerifirande i kommunens regi, finansierat med kommunala pengar alternativt med hjälp av sponsring från näringslivsföretag och/eller föreningar.

• 179 kommuner svarade att de inte har något officiellt firande från kommunens sida på nyår i år.

• 83 kommuner svarade inte på enkäten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro