ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stor vapenhärva sprängd – misstänks ha tillverkat krigsvapen i Sverige

Karl Enn Henricsson · 28 Aug 2018
Uppdaterad 28 Aug 2018
Männen fastnade på en övervakningsfilm då de misstänks ha smugglat in vapen i Sverige.

Männen fastnade på en övervakningsfilm då de misstänks ha smugglat in vapen i Sverige. Foto: Polisen


Polisen har sprängt en stor vapenhärva. Mängder med vapen misstänks ha smugglats in och modifierats. Ligan misstänks även ha tillverkat krigsmateriel i verkstäder i Stockholm och i Strängnäs.

klar

Artikellänk är kopierad

I januari slog polisen till mot flera personer som misstänks ha tillverkat krigsmateriel i form av handeldvapen. Grupperingen misstänks ha smugglat in start- och signalvapen, och därefter modifierat dem till att fungera med skarp ammunition.

– Man har genomfört det i en verkstad i Stockholmsområdet och i en verkstad i Strängnäsområdet, säger åklagare Jonas Lövström vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till Metro.

– Det har gått ut på att tillverka vapen som sedan ska överlåtas till andra personer. En stor del av påståendet går ut på att det här är speciellt farliga vapen som inte har något legalt användningsområde, och som är svåra att spåra.

”Handlar om ett stort antal vapen”

Polisen har beslagtagit ett 30-tal vapen, mestadels gas- och startpistoler. Men även ett automatvapen och vapendelar har hittats, enligt åtalet.

– Det handlar om ett stort antal vapen som varit i sitt originalutförande, och två omgjorda till skarpa. Vi har även hittat vapen som var under tillverkning, säger Jonas Lövström.

Har några vapen sålts vidare?

– Vi påstår att vi har en överlåtelsesituation som vi kan bevisa.

Totalt åtta män mellan 33 och 61 år åtalades nyligen för att i olika grad ha deltagit i vapenhanteringen som ska ha pågått från 2016 och framåt. Åtalet är omfattande och åtalspunkterna rör bland annat synnerligen grovt vapenbrott, grov smuggling och grovt brott mot krigsmateriellagen. Den sistnämnda rubriceringen är ovanlig.

– Vi tycker det är ett jätteintressant mål för mycket av det vi tar upp går ut på hur man ska se på vapenlagen. I vapenlagen är det endast kriminaliserat att inneha och överlåta vapen, men tillverkning finns inte med som ett specifikt brott, säger Jonas Lövström.

Riskerar långa fängelsestraff

Därför har lagen om brott mot krigsmateriel blivit aktuell.

– När man hör ordet krigsmateriel tänker man på stora saker, men lagen har fått en mycket vidare innehåll än så. Den innehåller även handeldvapen, som är aktuella här, säger Jonas Lövström.

Rättegången mot männen har inletts och väntas pågå under stora delen av september. Om eventuellt straffvärde säger åklagaren:

– Vi tänker vänta med det. Men det är klart att det är mycket allvarlig brottslighet som de här personerna misstänks för, och det handlar om långa fängelsestraff om det blir fällande domar.

Männen nekar till brott.

pil
Brott mot lagen om krigsmateriel

Det finns en gemensam EU-lista där krigsmateriel definieras och kategoriseras. Krigsmateriel kan exempelvis vara skjutvapen eller u-båtar. För att kunna exportera vapen från Sverige krävs utförseltillstånd.

Den som döms för grovt brott mot lagen om krigsmateriel kan få fängelse mellan sex månader och fyra år.

Källa: Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP)

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro