ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

· Stora invandrargrupper kan missa vaccin

metro · 6 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

· Stora invandrargrupper kan missa vaccin · Mer än 40 procent tycker det är svårt att få rätt vård · Läkare: Vi måste jobba annorlunda för att nå de här gruppernaInvandrare är mer skeptiska till vaccin än svenskfödda. Dessutom får de för lite information. Det kan leda till att stora grupper missar möjligheten att få skydd mot svininfluensan. – Vi vet av erfarenhet att många invandrargrupper är mer tveksamma när det gäller vaccin generellt. Vi måste jobba annorlunda för att nå de grupperna, säger Emad Issa, medicinskt ansvarig läkare på Aleris Vårdcentral Järva i Rinkeby. I Rosengård i Malmö har man fått skicka tillbaka vaccin efter att rykten gått om att man kunde få cancer eller bli steril av vaccinet. På vårdcentralen i Rinkeby mötte man samma problem, många hänvisade till mediekällor i sina hemländer och ville inte vaccineras. Men efter en intensiv kampanj har man fått befolkningen i stadsdelen att ändra sig. – Vi har varit ute i föreningar och pratat med nyckelpersoner i samhället. Vi försöker också ta oss tid för att prata med patienterna så dekan sprida informationen vidare. På så sätt har vi fått ut informationen via mun till mun-metoden, säger Emad Issa.Många invandrare tycker det är svårt att orientera sig i sjukvården. Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av vårdföretaget Aleris tycker över 40 procent av de utomnordiska invandrarna att det är svårt att få den vård de behöver och drygt 30 procent att det var svårt att hitta rätt instans.Landstinget har försökt att nå alla grupper genom att erbjuda information på flera språk. En god tanke memar Emad, men långt ifrån nog. – Många som till exempel pratar arabiska kan inte läsa det. Skriftspråket skiljer sig mycket från det talade. Dessutom ska man inte glömma att många är analfabeter.

Johanna Ohlson

BILDTEXT: Thair Ebraheem, 34, är en av dem som nåtts av informationen via mun till mun-metoden. – Emad pratade med min systers man och sedan dess har min syster tjatat på mig om att jag ska gå. Man litar mer på informationen om den kommer från någon man känner, säger han.

STOINR Din katt kan smitta dig

Nu har det första fallet av svininfluensa konstaterats hos ett husdjur. Det är en katt i Iowa, USA, som drabbats. Katter kan sprida smittan vidare till människor. – Än finns inga fall konstaterade men man kan inte utesluta att det skulle kunna hända. Vi får utgå från att katter är lika smittsamma som människor, säger Cecilia Hultén, veterinärepidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Men hon tycker inte att det finns anledning att behandla sin husdjur annorlunda efter beskedet. – Man får resonera som vid människor. Om ett djur verkar ha smittan ska man givetvis hålla sig undan och är man själv sjuk bör man låta bli att gosa med sin katt. Men man behöver inte undvika husdjur generellt.Tidigare har grisar, fåglar och illrar haft smittan. Men hundarna kommer troligtvis klara sig. – Hundar är generellt mindre mottagliga för influensa än vad katter är. Än finns inget vaccin mot svininfluensan för djur. Johanna Ohlson

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro