ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stora protester mot stängning av psykavdelning

Johan Mårtensson · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Trots att psykiatriavdelningarna i Malmö ofta är fullbelagda ska 18 vårdplatser nu bort. På tisdagseftermiddagen samlades läkare, patienter och andra Malmöbor i protest mot nedskärningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills har nästan 400 personer anmält sig till manifestationen utanför Psykiatriska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, men initiativtagaren Zarina Izmagiq räknar med ännu större uppslutning. Hon har själv varit inlagd på avdelning 85, som nu kommer att stänga helt.

– Det är fruktansvärt att avdelningen läggs ner. Psykiatrin i Malmö är redan väldigt underbemannad och dålig, och nu kommer den att bli ännu sämre, säger Zarina Izmagiq.

Hon berättar att hon flera gånger har fått tjata sig till vård. Vid andra tillfällen har hon skickats hem på grund av platsbrist.

– Det är klart att jag är orolig nu, säger hon.

Underläkaren Nils Littorin är en av talarna vid manifestationen klockan 17. Han fruktar att nedläggningen kan få allvarliga konsekvenser.

– Självmordsbenägna knackar ofta på dörren till psykakuten, och nu försvinner 18 slutenvårdsplatser. Det är inte svårt att förstå vad ett sådant här nedskärningspaket kan leda till, säger han.

Men Katarina Viebke, divisionschef för Psykiatri Skåne, nekar till att det rör sig om besparingar. Enligt henne läggs avdelningen ner för att frigöra resurser till öppenvården.

- Det är självklart att folk kan bli oroliga, men detta är en satsning för att patienter ska få tidigare insatser, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro