ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stora skillnader i bröstcancervården – kvinnor förlorar bröst i onödan

Linnea Carlén · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015
Radiolog tittar på röntgenplåtar i samband med mammografi.

Radiolog tittar på röntgenplåtar i samband med mammografi. Foto: AP / Damian Dovarganes


Långa väntetider för bröstcancerpatienter, förlorade bröst och en ojämlik behandling beroende på var i landet man bor. Det visar en ny kritisk rapport från Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO).

klar

Artikellänk är kopierad

Målet med svensk cancervård är att minst 75 procent och helst 90 procent av alla bröstcancerpatienter ska opereras inom sex veckor efter första kontakt med vården. Både tidigt upptäckt, korrekt diagnos och tidig operation är avgörande för att bröstcancerdrabbade ska överleva.

► LÄS MER: Nathalie, 27, är döende i cancer: ”Jag kan inte sluta leva”

Rapporten bygger på statistik ur Nationella bröstcancerregistrets årsrapport för 2014 och skillnaderna i bröstcancervården uppges vara oförklarligt stora mellan landets olika landsting och regioner, trots nationella riktlinjer från Socialstyrelsen för cancer- och bröstcancervården.

Medan endast 20 procent av kvinnorna i Örebro opereras inom sex veckor opereras hela 98 procent av patienterna i Kronoberg inom den tidsramen.

– Chansen till överlevnad ska inte skilja sig beroende på var du bor, säger Paula Asarnoj, kommunikations- och pressansvarig på BRO.

► LÄS MER: Jeanine, 30, fick bröstcancer när hon var gravid

Även bevarande bröstkirurgi är ett område där svensk bröstcancervård uppges kunna bli betydligt bättre. Trots att mindre ingrepp är att föredra ur medicinsk och estetisk synvinkel vid mindre och medelstora tumörer, eftersom förändringen inte blir lika stor som vid masektomi, då hela bröstet tas bort, förlorar många kvinnor enligt organisationen brösten i onödan. 

– Man har ju satt upp ett mål att 70 procent av kvinnorna som har mindre tumörer inte ska behöva bli av med brösten utan man ska försöka ta en bit av det och sedan fylla ut det så att man får ett bröst där det gamla har suttit, och där ser man att inte är alla kliniker som lever upp till det målet, säger Paula Asarnoj.

I landet i stort får 76 procent av kvinnorna med små och medelstora tumörer bröstbevarande kirurgi, men spridningen mellan landets sjukhus är stor.

– Det är fortfarande för många tycker vi för att det ska vara acceptabelt.

► LÄS MER: Nu kan bröstcancer upptäckas lättare

Vad det sedan beror på kan variera. Ibland är det kvinnorna själva som tar beslutet baserat på ärftlighet eller att de är oroliga för spridning. Det kan också vara att kliniker inte kan erbjuda nytt bröst, enligt Asarnoj.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro