ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stora skillnader när län beslutar om barngifte

Johannes Finnlaugsson · 26 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Västra Götaland beviljar flest

klar

Artikellänk är kopierad

ANSÖKNINGAR. Minderåriga får inte gifta sig utan dispens, men skillnaderna i bedömning mellan olika län är stora, visar en sammanställning som Metro gjort.Femtiofem minderåriga som vill gifta sig har fått dispens i Sverige sedan millennieskiftet.Överlägset flest äktenskap där någon av parterna är under 18 tillåts i Örebro och Västra Götalands län, medan länsstyrelsen i Skåne inte har godkänt en enda ansökan de senaste sex åren.– Bedömningen ska vara enhetlig. Om så inte är fallet måste vi titta närmare på vad det beror på, säger Torbjörn Malm, kansliråd vid justitiedepartementet.

Sedan år 2000 har 52 ansökningar inkommit i Västra Götaland. Över en tredjedel av dem, 18 personer, har fått tillstånd att gifta sig. I Örebro har nio av 13 sökande fått dispens.Länsstyrelsen i Skåne har under samma period tagit emot 98 ansökningar – men bara gett dispens i två fall, båda år 2000. Också i Stockholm är barnäktenskap sällsynt. Fyra av 44 ansökningar har lett till att den sökande fått gifta sig.– Jag är förvånad. Jag tycker själv att jag är sträng, säger Anette Larsson, socialkonsulent i Västra Götalands län.

De som får dispens är så gott som uteslutande gravida flickor, berättar hon. Dessutom bedöms den sökandes mognad och i praktiken är de som får dispens sällan under 17 år. Men lagtexten tolkas uppenbart olika i olika delar av landet.– Många tar upp graviditet och sin kulturella bakgrund, men det bortser vi från, säger Janka Fosstveit, socialkonsulent på länsstyrelsen i Skåne.Lagstiftningen för att förhindra barnäktenskap skärptes den 1 maj 2004. Det krävs nu ”särskilda skäl” för dispens, något som inte stod i lagtexten tidigare. Sedan dess har tillstånden minskat något, men Västra Götaland ligger fortsatt högst.

Zaida Catalan tycker att siffrorna verkar spreta lite väl mycket över landet.
Zaida Catalan tycker att siffrorna verkar spreta lite väl mycket över landet.Foto: Mattias Holgersson

”Extremt viktigt för jämställdheten"

BRIST Zaida Catalán är ledamot för miljöpartiet i Stockholms stads kommunfullmäktige och en jurist som särskilt engagerat sig för jämställdhetsfrågor. Hon är bekymrad över de stora skillnaderna i bedömningen.– Det är en brist i rättssäkerheten. Så här mycket ska det inte kunna spreta, säger Zaida Catalán.

Huvudregeln är att barn inte ska gifta sig och dispenser ska därför vara väldigt sällsynta, menar hon. Lagtexten ska tolkas så strikt som möjligt.– Kanske har det funnits särskilda skäl i de fall där personerna har fått tillstånd. Men egentligen bör siffrorna se ut de som i Malmö eller Stockholm, säger Zaida Catalán.– Många unga tjejers rättigheter skärs av när de gifter sig. Det är extremt viktigt ur jämställdhetssynpunkt att lagstiftningen är hård.

klar

Artikellänk är kopierad

Johannes Finnlaugsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro