ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storbank nere – hackare tar på sig attacken

Alva Forsberg Fierro · 7 Nov 2015
Uppdaterad 7 Nov 2015

Foto: TT


Bankens sajt ligger nere efter att ha utsatts för en överbelastningsattack. En hackare har tagit på sig attacken. "Jag gör det för att jag kan", säger den misstänkte gärningsmannen till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

I fredags vid lunchtid utsattes Swedbank för en hackningsattack och nu har även banken Nordeas sajt drabbats. Under lördagen har banksajten legat nere. Enligt Aftonbladet är det en och samma person som ligger bakom båda attackerna.

►LÄS MER: Han misstänks för världens största hackerattack

Tidningen har varit  i kontakt med en man som på Twitter tagit på sig ansvaret samt skickat tekniska bevis som tyder på att han faktiskt ligger bakom.

– Jag gör det för att jag kan göra det, säger den misstänkte hackaren till Aftonbladet. 

Enligt Claes Warrén på Swedbanks presstjänst fick ett banken ett meddelande från den misstänkta gärningsmannen kort innan sajten överbelastades. Hackaren ville ha pengar – annars skulle han angripa dem. 

– Det är någon som har tagit på sig det och som har krävt pengar. Om det är samma person vet jag inte, säger Claes Warrén till Expressen.

►LÄS MER: Swedbanksajt uppe igen efter nätattack

Den misstänkte hackaren har krävt motsvarande 10 000 dollar i den digitala valutan bitcoin, som används som betalningsmedel mellan användare online, skriver Expressen. 

– Vi har inte haft någon direktkontakt. Personen har bara twittrat till oss, säger Claes Warrén.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro