ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storbritannien utlyser nyval – det här behöver du veta

Hugo Ewald · 18 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Valet hålls den 8 juni.

Valet hålls den 8 juni. Foto: Stefan Wermuth/Reuters


Under tisdag meddelade Storbritanniens premiärminister Therese May att hon kommer att utlysa nyval. Valet kommer att hållas den 8 juni. Det här behöver du veta om valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Okej, vad har hänt i en mening?

Theresa May, Storbritanniens premiärminister, utlyste ett nyval som ska hållas den 8 juni.

Varför gör hon det nu?

Enligt premiärministern själv är ett nyval det enda sättet för att ”garantera säkerhet och stabilitet under de kommande åren”. Enligt May behövs det ”enighet i Westminister”.

-Jag har alldeles nyligen, och motvilligt, kommit till den här slutsatsen. Sedan jag blev premiärminister har jag sagt att det inte bör hållas några val förrän 2020. Men nu har jag kommit fram till att det enda sättet att garantera stabilitet och trygghet de kommande åren är att hålla det här valet och få ert stöd för de beslut jag måste fatta, sa May enligt TT.

Beslutet från May gjordes bara några veckor efter att Storbritannien påbörjade sin utträdesprocess ur EU som formellt påbörjades den 29 mars efter att en majoritet britter den 23 juni röstade för att träda ur EU.

Formellt är det just i april 2019 som Storbritannien planerat att ha trädit ur EU.

Det var efter folkomröstningen om Brexit som Theresa May kom att bli Storbritanniens premiärminister. David Cameron, den tidigare premiärministern, avgick i samband med att folkomröstningens resultat stod klart.

Folkomröstningen kan på så sätt ses som ett försök från May att vinna ett starkt mandat för de förändringar som nu kommer att ske i samband med brexit-processen. Detta är särskilt viktigt eftersom May inte blivit premiärminister som partiledare i ett val.

När hölls det senaste valet i Storbritannien?

Det senaste valet i Storbritannien hölls den 7 maj 2015 och ledde till att Mays konservativa parti fick en egen majoritet i underhuset efter att ha vunnit 36,9 procent av rösterna.

Vad händer nu?

Under onsdagen kommer det brittiska underhuset att rösta om ett nyval. För att ett nyval formellt ska utlysas krävs det att två tredjedelar av underhusets 650 medlemmar röstar för ett nyval.

Hur ser opinionssiffrorna ut i Storbritannien just nu?

Timingen är bra för May. Hennes Tories leder nämligen stort i alla opinionsmätningar. Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder de konservativa med så mycket som 15-20 procent över det största oppositionspartiet Labour. I genomsnitt har de konservativa 41-45 procent av väljarnas stöd, enligt de senaste opinionsmätningarna. Labour har mellan 25 och 29 procent. UKIP har 10-12 procent av väljarnas stöd och Liberaldemokraterna har mellan 10 och 11 procent i stöd.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro