ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Storbritannien varnar för terrorhot i Sverige

Fredrik Samuelson · 14 Nov 2018
Uppdaterad 14 Nov 2018
Storbritanniens utrikesdepartement uppdaterade på tisdagen sin terrorvarning för Sverige.

Storbritanniens utrikesdepartement uppdaterade på tisdagen sin terrorvarning för Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT/M!G Photography/Wikimedia Commons


Storbritannien varnar för terrorism i Sverige. På tisdagen höjde det brittiska utrikesdepartementet sin varning och skriver på sin hemsida att det återspeglar ett ökat hot”.

klar

Artikellänk är kopierad

Storbritanniens utrikesdepartement uppdaterade på tisdagen sin terrorvarning för Sverige. På sin hemsida förklarar de att den utökade varningen ”återspeglar ett ökat hot”.

”Det är väldigt troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar. Det finns ett ökat hot om terrorattacker globalt mot brittiska intressen och brittiska medborgare från grupper eller individer som motiveras av konflikten i Irak och Syrien. Du bör vara vaksam”, skriver brittiska utrikesdepartementet på hemsidan.

Högst varning av de nordiska länderna

Av de nordiska länderna är det bara Sverige som fått en uppdaterad terrorvarning av Storbritannien.

Sverige är också det land i Norden som har högst varning, där försök till terrordåd anses vara ”väldigt troligt”.

I Norge och Danmark anses terrordåd vara ”troliga” och de varningarna ligger kvar sedan tidigare. Storbritannien har lägre varningar för Finland och Island, där de skriver att attacker inte kan uteslutas.

Säpo: Hotnivån oförändrad

Enligt Säkerhetspolisen är hotnivån i Sverige oförändrad och ligger kvar på en förhöjd nivå – en trea på en femgradig skala.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, som består av Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, gör bedömningar av terrorhot. I en rapport för 2018 står det:

”Inom ramen för denna hotnivå ryms att terrorattentat kan ske under 2018. Det främsta terrorhotet mot Sverige kommer under bedömningsperioden sannolikt från islamistiskt motiverad terrorism. Det finns individer både i Sverige och utomlands som betraktar terrorattentat mot mål i Sverige som legitima. Ett fåtal av dessa har såväl avsikt som förmåga att genomföra attentat. Ett eventuellt terrorattentat kan planeras eller genomföras på uppdrag av aktörer såväl i Sverige som utomlands, men kan även utföras på eget initiativ”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro