ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storbritannien vill börja panta som i Sverige

Jesper Lindqvist · 18 Mar 2019
Uppdaterad 18 Mar 2019
Storbritannien kan komma att ta efter Sverige och införa ett pantsystem.

Storbritannien kan komma att ta efter Sverige och införa ett pantsystem. Foto: Claudio Bresciani/Henrik Holmberg/TT


Tre miljoner ton – så mycket plast producerar Coca-Cola varje år. Nu vill Storbritannien hitta lösningar på problemet med plasten, genom att införa det svenska pantsystemet.

klar

Artikellänk är kopierad

I en stor rapport från Ellen MacArthur Foundation och FN:s miljöprogram uppger 31 storföretag hur mycket plast de årligen producerar. Däribland finns Coca-Cola, som enligt Forbes använder tre miljoner ton plast varje år i sin produktion. Bland storföretagen märks även aktörer som Colgate, Nestlé och Mars.

Enligt The Guardian handlar det för Coca-Cola i huvudsak om deras 108 miljarder flaskor som de årligen producerar, vilket är mer än en femtedel av världens totala produktion av pet-flaskor.

I Storbritannien söker man nu lösningar på problemet med plaståtervinning – genom att blicka mot Sverige.

Vill införa svenskt pantsystem

Det svenska systemet för plastflaskor, med en höjd kostnad vid inköp som kunden sedan får tillbaka genom pant, har funnits i ungefär 25 år. Det har lett till att drygt 84 procent av alla pet-flaskor årligen återvinns. I Storbritannien utreder man nu möjligheterna att införa ett liknande system, och flera stora kedjor har på prov introducerat pant.

Enligt The Guardian återvinns endast 43 procent av alla pet-flaskor i Storbritannien, en siffra som märkbart har förbättrats i de affärer där det nya systemet på prov har introducerats. Landets miljöminister, Michael Gove, har tidigare uttalat sig positivt om att införa ett pantsystem, likt de som redan finns på plats i 38 länder, däribland Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro