ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storbritanniens kritiserade valsystem – så fungerar det

Filip Häggberg · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
Jeremy Corbyns Labour eller Theresa Mays Tories väntas vinna parlamentsvalet.

Jeremy Corbyns Labour eller Theresa Mays Tories väntas vinna parlamentsvalet. Foto: IBL/Alamy/Rex features


Storbritannien går på torsdagen till parlamentsval. Valsystemet är inte alls likt det svenska och har kritiserats – så här fungerar det.

klar

Artikellänk är kopierad

Theresa May utlyste i april nyval, med förhoppningen att vinna ett starkt mandat inför Storbritanniens brexit-process.

På torsdagen avgörs det om hon och partiet Tories får fortsätta styra landet, eller om det blir Jeremy Corbyns Labour.

Så här fungerar valsystemet

Majoritetsval i enmansvalkretsar – så kallas det.

Storbritannien är uppdelat 650 valkretsar som alla ska utse en parlamentsledamot var. Det innebär att det inte spelar någon roll hur många röster tvåan får, det är bara segraren som räknas och får en plats i underhuset.

Principen kallas ”the winner takes it all”, vilket kan resultera i att tvåan bara var en röst bakom vinnaren, men ändå blir betydelselös.

I Sverige är det i princip tvärtom, där det är en mer proportionerlig fördelning av riksdagsplatserna (vilket är motsvarigheten till Storbritanniens parlament) beroende på hur många röster ett parti får. Den brittiska modellen går i stället ut på att få en så stabil regeringsmajoritet som möjligt.

Valsystemet har fått kritik genom åren, eftersom mindre partier aldrig kan representeras i parlamentet förhållande till sitt totala röstantal. Teoretisk sett kan ett parti ha ett väljarstöd på 20 procent, men ändå inte ha något inflytande i parlamentet, eftersom de inte blivit störst i någon valkrets.

Inför torsdagens val står det, sett till opinionsmätningarna, klart att det antingen blir konservativa Tories eller arbetarpartiet Labour som vinner flest valkretsar, och därmed har flest ledamöter i parlamentet och bildar regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro