ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storbritanniens största juvelkupp

Emma Petersson · 12 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Entrén till Graff Diamonds och bilder på rånarna från övervakningskameran.

Entrén till Graff Diamonds och bilder på rånarna från övervakningskameran. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Rånarna såg ut som vilka kunder som helst.
Rånarna såg ut som vilka kunder som helst.Foto: SCANPIX

Två män rånade en exklusiv juvelerarbutik och flydde med juveler till ett värde av 40 miljoner pund. Enligt polisen är det den största juvelkuppen i Storbritannien någonsin.En säkerhetsvakt släppte in de två välklädda männen i juvelerareaffären "Graff Diamonds" på exklusiva New Bond Street i Mayfair i London. Tjuvarna var oklanderligt klädda i kostymer och såg ut som vilka kunder som helst. Men under de välskräddade kostymerna gömde männen vapen som de hotade personalen med och tvingade dem öppna ett skåp. På bara ett par minuter skyfflade rånarna ner 43 ringar, armband, halsband och klockor till ett värde av omkring 475 miljoner svenska kronor. Därefter tog de en kvinna som gisslan och avfyrade ett varningsskott utanför butiken innan de släppte kvinnan och flydde.

Enligt polisen är det den största juvelkuppen i Storbritannien någonsin och rånarna var ute efter de dyraste föremålen i affären.

–  Rånarna inriktade sig på ett specifikt skåp. Det är möjligt att juvelerna stals på beställning, säger polisinspektören Pam Mace på Scotland Yard till Daily Mail.

Johanna Isacsson, smyckesexpert på Bukowskis har tidigare jobbat i den rånade butiken. Efter att hon fick höra talas om juvelkuppen ringde hon till butikens föreståndare. – Alla mådde bra men de var så klart chockade, säger Johanna Isacsson.

"Graff Diamonds" är välkänt för sina diamanter och bland deras kunder märks kändisar som David och Victoria Beckham, Donald Trump, Oprah Winfrey och supermodellen Naomi Campbell. 

– Ingen i hela världen har större diamanter än "Graff Diamonds." Snittpriset ligger på 1 miljon kronor. Det är stenar på 10 till 20 karat, stora som sockerbitar, säger Johanna Isacsson.

Det är inte första gången som den exklusiva butiken rånas. Under 2003, samtidigt som Johanna Isacsson jobbade där, stals juveler till ett värde av 23 miljoner pund av en liga som fick namnet "Rosa Pantern-gänget." 

–Jag märkte att det kom in en man i svart peruk och rosa byxor vilket var uppseendeväckande men samtidigt har butiken mycket ovanliga kunder och man kan inte veta om det är någon kändis som har klätt ut sig. Men efter en stund tog han fram en stor skruvmejsel och hotade oss med samtidigt som hans kumpan kom in i butiken med en Magnumrevolver, säger Johanna Isacsson.

– De skrek "Get down, get down" och jag blev helt paralyserad. Jag stod vid en telefon och kunde ha lyft på luren för att larma men kunde inte komma ihåg om jag skulle ringa 911, 112 eller 999 som är det nummer man larmar på i England. Kuppen var över på bara ett par minuter och som tur väl var skadades ingen.

Två av rånarna fångades senare in och dömdes till fängelse men endast juveler till ett värde av 3 miljoner pund har återfunnits.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Petersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro