ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storföretag väntar på att hjälpa Burma

Jonas Ryberg · 21 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Överallt i Burma väntar människor som blivit hemlösa på hjälp, här utanför Yangon. 

Överallt i Burma väntar människor som blivit hemlösa på hjälp, här utanför Yangon.  Foto: AP photo


klar

Artikellänk är kopierad

När militärjuntan i Burma nu börjar ge efter för om-världens tryck på att ta emot hjälp efter cyklonen Nagris är det inte bara FN, Röda korset och regeringar som väntar vid gränsen. Även storföretag tar chansen att visa socialt ansvar.– Ericsson har två frivilliga som väntar på att få komma in i Burma så fort de styrande tillåter, säger Josephine Edwall-Björklund, informationschef på Ericsson Global Services och medlem i styrgruppen för Ericsson Response. Det är den delen av företaget som helt ägnar sig åt hjälpinsatser i katastrofområden.Två personer låter ganska lite men inom Ericsson Response finns ungefär 100 volontärer runt om i världen, vanliga ingenjörer, som har genomgått utbildning för att använda sina kunskaper till att bygga kommunikationsnät i katastrofområden. Företaget har tagit fram en speciell utrustning, Wider (Wlan in Disaster Emergency Response), som kan användas för att komma åt internet och för IP-telefoni mellan hjälparbetare. Ut-rustningen bygger på normal teknik för trådlös internetuppkoppling men har anpassats för katastrofområden.

Ericssonanställda i Kina skänker 1,5 miljoner

Även i det jordbävnings-drabbade Kina har svenska teknikföretag bidragit till hjälparbetet. Men här är situationen en annan eftersom så många redan har personal på plats.Hos Ericsson har de lokalanställda bidragit med både pengar, hittills 1,5 miljoner kronor, och hjälp med att sätta upp kommunikationsutrustning. På Atlas Copco vill man hålla en låg profil men man uppger att de, precis som efter tsunamin, har skänkt kompressorer till bland annat två sjukhus.– Jordbävningen ligger nära oss då vi har en fabrik i det området. Men vad vi hittills känner till har inga av våra medarbetare drabbats. Själva byggnaden har fått en spricka och är utrymd. Produktionen ligger nu nere där tillfälligt, säger Love Liam, tillförordnad presschef.

Trots att hjälpinsatsen nu är mindre akut finns det fortfarande mycket kvar att göra. Kinesiska myndigheter varnade i går för problem med förgiftat dricks-vatten i de jordbävningsdrabbade områdena på grund av döda kroppar och kemiska utsläpp.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro