ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storhelgerna julafton för alla IT-brottslingar

Kristoffer Rengfors · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm är en av myndigheterna som håller koll på svensk IT-säkerhet. 

Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm är en av myndigheterna som håller koll på svensk IT-säkerhet.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

IT-BROTT. Snart tar Sverige julledigt, men det gör inte IT-brottslingarna. När säkerhetsteknikerna sitter vid julbordet och njuter av Janssons frestelse sjunker beredskapen för attacker på svenska företag och myndigheters IT-system. – De finns ett klassisk mönster i att större virus- och hackar-attacker sker på fredagseftermiddagarna när man vet att teknikerna gått hem. I USA har det varit vanligt att attacker sker vid thanksgiving när blir är långhelg. Då är chansen större att man kan åstadkomma mer skada, säger Svante Nygren, analytiker på Informationssäkerhetsenheten på Krisberedskapsmyndigheten.Framförallt är mindre organisationer sårbara. Av kostnadskäl kan det vara svårt att hålla med bemanning dygnet runt. – Generellt sätt behöver situationen förbättras, men det kostar pengar. Man kan jämföra med räddningstjänsten där man räknar med fem till sex personer för att hålla en dygnetrunt-tjänst aktiv. Det är föräldraledighet, semestrar och annat som ska ordnas. Därför blir det ofta att de mindre organisationerna får lägga ut driften på en extern aktör efter kontorstid, säger Svante Nygren.Beredskapen hos svenska myndigheter och företag varierar.– Men just myndigheter har en ganska bra beredskap eftersom alla attacker under de senaste åren fått myndigheterna att vakna, säger Svante Nygren.

"Vi har inte full beredskap"

SÄKERHET. En av myndigheterna inblandade i att hålla IT-beredskapen vid liv under jul är Försvaret radioanstalt, FRA. Myndigheten förser andra aktörer med den infrastruktur som krävs för att hålla säkerheten uppe. Men på FRA finns ingen dygnet runt-drift under julhelgen. – Det är folk som jobbar under julhelgen, men vi har inte full beredskap. Som det är nu är det alldeles för många myndigheter och departement inblandade i att hålla beredskapen uppe. Det är inte idealiskt, säger Jan Donnér, chef för den tekniska informationssäkerhetstjänsten på FRA.

I regeringskansliet pågår just nu en utredning som ska försöka reda ut vilken myndighet som ska ha det övergripande ansvaret för att skaffa en bild av vilka IT-hot som kan uppstå. Senast i förra veckan gick Riksrevisonen ut med kritik för den dåliga säkerheten för de svenska betalningssystemen.– Regeringen har inte klarlagt för myndigheterna vem som ska ha det övergripande ansvaret, sa riksrevisor Eva Lindström då.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro