ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storliga bakom stöldvåg med ketchup och dans

Johan Mårtensson · 6 Jul 2013
Uppdaterad 9 Jul 2013

Med hjälp av lappar, ketchup och dans slår tjuvarna till. Fickstölder genom tricks har ökat kraftigt på flera håll i landet, och enligt polisen pekar mycket på att en enda storliga ligger bakom stöldvågen.

klar

Artikellänk är kopierad

Runt om i landet strömmar anmälningarna in om fräcka stölder.

- Här började det med att tjuvarna gick runt med varmkorv för att kladda ketchup och senap. Innan sommaren distraherade de ofta med en fotboll, men nu är kart- och lapptricket oerhört dominerande, säger Peter Lindgren, förundersökningsledare vid Södermalmspolisen i Stockholm.

De har på kort tid fått in hundratals anmälningar om att mobiltelefoner försvunnit efter att män lagt en karta eller stor lapp på kafébord.

- Det säger bara svisch. De är så förbannat skickliga och snabba, säger Lindgren.

Läs mer: Tjuv stal Mathildas mobil med hjälp av lapptricket

Enligt honom och andra poliser som Metro pratat med tyder mycket på att en stor liga specialiserat sig på att distrahera – och att den härjar i hela landet.

- Min uppfattning är att det är väldigt organiserat. Stölderna är planerade av en grupp ficktjuvsproffs som i princip har möten, går igenom tillvägagångssätt och tränar. När signalementen blivit utnötta opererar de någon annanstans, säger han.

I Göteborg härjar just nu dansande ficktjuvar.

- De går fram till folk på stan och lattjar och dansar och är jättetjenis. Det skedde senast häromdagen på Avenyn, säger Fredrik Setterberg vid Göteborgspolisen.

Även han tror att det handlar om en liga med förgreningar till olika städer.

- Vi har tidigare gripit folk som slagit till i både Göteborg och Malmö, säger han.

I Malmö använder tjuvar det så kallade däcktricket, något som under försommaren var ett problem även i Stockholmsförorter. Men problemet är inte koncentrerat till storstäderna. Polisen i Nyköping utreder flera fall där kvinnor fått ketchup på sig efter att de gjort uttag från banker.

Läs mer: Så vill tjuvarna komma åt dina värdesaker

- Det brukar dyka upp två personer som är väldigt måna om att hjälpa till att torka av. Sedan är pengarna borta, säger Dennis Johansson, förundersökningsledare i Nyköping. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro