ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storm drar in över Malmö – nattöppet kafé akutinsats för hemlösa

Åsa Larsson · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014
SMHI har utlyst klass 2-varning för södra Sverige.

SMHI har utlyst klass 2-varning för södra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT


klar

Artikellänk är kopierad

På grund av stormen Alexander har man i Malmö beslutat att hålla nattöppet på Stadsmissionens kafé på Amiralsgatan. Där kan hemlösa söka skydd från ovädret – en akutåtgärd som nu testas för första gången för de som inte får lov att sova på stadens ordinarie övernattningsboende. 

På kaféet kan man få något varmt i sig och skydd mot stormen. Det kommer att hålla öppet klockan 19–06.

– Det finns inga sängar, men det finns soffor och filtar, säger Johanna Saunders​ på Stadsmissionen.

Hon vet inte hur många som kan tänkas komma i natt, men tycker att informationsarbetet fungerat bra.

– Vi hoppas att information når de som behöver det.

Upplysningen om att det nu finns någonstans att ta vägen i ovädret har även spridits på sociala medier. Så här lyder ett inlägg på Facebook:

"INGEN ska behöva frysa sig igenom en natt egentligen, men definitivt ej en stormig sådan! Så snälla vänner, sprid vidare!"

När SMHI i går eftermiddag gick ut med klass 2-varningen inför stormen Alexanders ankomst till staden så fattade de sociala myndigheternas i Malmö beslutet att kaféet  på A miralsgatan 81​  skulle vara nattöppet .

– Det är ju en högst tillfällig lösning. Vi ser ju att det behövs mycket fler åtgärder än så här, men det här är vad vi kan göra i nuläget, säger Johanna Saunders på Stadsmissionen.​

Avtalet som Malmö stad har med Stadsmissionen  sedan en månad tillbaka är att man på kort varsel ska kunna öppna upp lokalen för att ge tak över huvud åt EU-medborgare som inte har rätt till bistånd och därmed inte kan ta in på stadens akutboende vid den här typen av extremt väder eller andra akuta situationer . Det ordinarie härbärget har 25 platser, men är alltså enbart till för de som har rätt till bistånd enligt lag.

De som inte omfattas, EU-medborgare från Rumänien , bor under tillfälliga former bland annat i läger, men är även inhysta i olika rum där de kanske hyr en madrass, berättar Ann Söllgård,  avdelningschef på​ sociala resursförvaltningen i Malmö. Hon uppskattar att det finns flera hundra EU-medborgare som lever på gatan eller i olika former av tillfälliga boenden i Malmö.

Just nu letar sociala resursfövaltningen efter en lokal där det även finns sängar som man ska kunna öppna med kort varsel för akuta situationer. Den hoppas Ann Söllgård ska finnas tillgänglig inom en vecka. Där skulle hemlösa som annars inte har någonstans att ta vägen kunna få sova över när det blir ruskväder eller riktiga  köldknäppar .

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro