ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stormen Tor når Sverige

Malin Hansson · 28 Jan 2016
Uppdaterad 28 Jan 2016
Det blir riktigt regnigt och blåsigt under morgondagen. Arkivbild.

Det blir riktigt regnigt och blåsigt under morgondagen. Arkivbild. Foto: TT


Ett nytt oväder är på väg in. Under fredagen kommer stormen Tor in från Atlanten och slår hårt mot Norge med stormvindar. Även Västsverige får mycket hårda vinbyar och kraftigt regn.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagsnatten drog stormen Tor från Atlanten. Stormen kulminerar under fredagsmorgonen i Norge och tar sig sedan sig in över Sverige.

Norska fjällen och kustbandet tar värsta smällen. I Norge varnas för vad norska medier kallas årets första extremväder.

– Norge är absolut hårdast drabbat. Där väntas rejäla vindar som kan komma att mätas upp till 40 till 50 meter per sekund, vilket är full storm, säger Martin Hedberg, meterolog på Vädercentralen.

►LÄS: Stormen blottade fartygsvrak

Lågtrycket tar sig vidare mot Sverige men här blir det inte sorm, men rejält blåsigt under fredagen. SMHI har satt Klass 1- varningar på samtliga farvatten och varnar för mycket hårda vindbyar i nordvästra Götaland. 

– Det blir på hela taget ett blåsigt dygn i Sverige. De som drabbas mest Västra Götaland. Där förväntas en blåst på runt 8-10 meter per sekund och framåt lunch kan det öka till hela 20 meter per sekund vid västkusten. Det ligger precis under vad som räknas som storm, säger Martin Hedberg.

– Blåsten håller i sig under hela fredagen och märks i hela landet. Till midnatt har det mojnat vid västkusten men det kan fortfarande vara blåsigt i Svealand och Norrland. Det drar också in ett omfattande regnområde och det kommer att uppfattats som väldigt regnigt eftersom blåsten gör att regnet kommer från sidan, fortsätter han.

De kommande dagarna fortsätter bjuda på blåsigt väder, men solen kan visa sig lite uppmuntrar Martin Hedberg.

– Vi har väl fått vänja oss med tögrader och det håller i. Det blir fem till tio plusgrader i Götaland, fem plusgrader i Svealand och enstaka plus i södra Norrland de kommande dagarna, säger han. 

► LÄS MER:  Se upp i backen vid blåst och minus

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro