ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Större risk för lögn med sms

Anders Molin · 22 Dec 2011
Uppdaterad 22 Dec 2011
Det kommer kanske inte som en överraskning, men nu är det bevisat – lögnerna är fler över sms.

Det kommer kanske inte som en överraskning, men nu är det bevisat – lögnerna är fler över sms. Foto: Urban Brådhe


Misstänker du att din partner är otrogen? Godta inga undanflykter via sms – nu slår forskning fast att vi ljuger mer när vi slipper se personen i ansiktet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska studien, som presenteras nästa år i Journal of Business Ethics, visar att människor är mer benägna att ljuga via textmeddelanden jämfört med kommunikation som sker ansikte mot ansikte, skriver The Sydney Morning Herald.

Christina Hermanrud, legitimerad psykolog och psykoterapeut, har stött på problemet hos de patienter hon möter i sitt arbete.

– Jag har inte varit otrogen! Det kan man klämma till med över sms, men ansikte mot ansikte blir det svårare, säger hon.

Forskarna kallar sms för ett ”magert media”, vilket innebär att det är ett ineffektivt sätt att överföra känslomässiga signaler som i sin tur kan vara varningstecken på att personen ljuger.

Man kan till exempel inte stamma, vrida händerna nervöst eller flacka med blicken över sms.

– Med ögonkontakt ser vi hur den andre reagerar. Ljuger du så kommer det dåliga samvetet på en gång. Med sms kan man bara fantisera om hur den andre ska reagera.

Ljuger vi mer i takt med att den digitala kommunikationen växer?

– Det finns en risk för det. Mobbningen över internet har ju blivit väldigt stor och många barn lider av det. Men det finns också positiva saker – man kan till exempel hitta kärleken över nätet, säger Christina Hermanrud.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro