ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storsäljaren en dröm för tjuven

John Darin & Andreas Jelvefors · 14 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Metro testar cykellås • Många lätta att få upp

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Engkvist och Jan Kristoffersson bröt upp lås för glatta livet.
Henrik Engkvist och Jan Kristoffersson bröt upp lås för glatta livet.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

LÅSTEST Två välriktade hammarslag. Det är allt som krävs för att få upp Sveriges mest sålda och marknadsförda cykellås, Abus Argo. Trots priset, 329 kronor, går det att hitta betydligt stöldsäkrare lås för nästan halva priset. Det visar Metros test av cykellås.

Tidningen tog hjälp av två erfarna låssmeder på Lås Borgström i Malmö. Utrustade med dyrkverktyg, avbitare, hammare och vinkelsip mätte vi den tid  som låssmederna behövde för att få upp sammanlagt tio  bygel- eller wirelås som vi köpt i fyra olika butiker. Sådana lås används för att fästa cykeln vid stolpar eller andra fast föremål, så att tjuven inte transporterar cykeln till en plats där övriga lås i lugn och ro kan brytas upp.

Med en bra batteridriven vinkelslip är  samtliga testade lås chanslösa. På mindre än tio sekunder kapas även de bästa låsen. Dyrkning var däremot problematiskt, flertalet lås är skyddade mot dyrkning och även det billigaste låset i testet vägrade ge med sig. - Vanligare är att tjuvar använder hammare, det ser vi på uppbrutna lås som folk kommer in och visar oss, säger Henrik Engkvist, låssmed på Lås Borgström. När det gäller låsens förmåga att stå emot hammarslag finns stora skillnader, och de dyraste låsen är inte de bästa. Abus Argo är Sveriges mest sålda bygellås. I marknadsföringen kan kunden läsa att låset är testat och godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen och har en kraftig och stark konstruktion av låshus och bygel. Men med två hammarslag konstaterar Metros testpanel att låset är allt annat än stöldsäkert. -    Det är skandal att man kan få upp det här låset så lätt. Tyvärr har vi själva sålt mycket av Abus Argo och nu får vi vända oss till tillverkaren för att höra hur det här kan komma sig, säger Henrik Engkvist, på Lås Borgström.

På Stöldskyddföreningen röner inte upptäckten att ett lås med deras symbol var bland de sämsta i testet någon större kalabalik. -    Vi har en standard som vi tar hänsyn till när vi testar. I och för sig låter två slag väldigt lite, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör.Det odiskutabelt mest prisvärda låset är enligt låssmederna Protector 500 som säljs för 199      kronor hos konkurrenten och lågpriskedjan Clas Ohlson. -    Det står emot hammare helt och hållet och kan bara brytas upp med vinkelslip, Henrik Engkvist.

• Twice (Tongon)Pris: 25 krTyp av lås: WirelåsTid att bryta upp: 2 sekunder med kraftavbitareKommentar: Lätt som en plätt. Värdelöst stöldskydd

• Abus Numero Pris: 149 kronor Typ av lås: Wire med kombinationslås Tid att bryta upp: med enkel avbitare flera minuter. Med kraftavbitare 3 sekunder. Kommentar: lite segare att ta sig igenom eftersom det är många vajertrådar. Men ändå allt för lätt att bryta upp.• MGA Pris: 99 kronor Typ av lås: Bygellås Tid att bryta upp: fem slag med hammare, Kapning med vinkelslip sex sekunder Kommentar: I förhållande till priset ger låset ett ganska robust intryck. Men det är inget lås somm sätts på dyrare cyklar. • Equip Pris: 149 kronor Typ av lås:  Wire med kodlås Tid att bryta upp: Med kraftavbitare 18 sekunder Kommentar: Betydligt mer svårforcerat än Abus Numero som är motsvarande wirelås i samma prisklass • Protector 500 Pris: 199 kronor Typ av lås:  Bygellås Tid att bryta upp: Efter 40 kraftiga hammarslag gav vi upp. Detta lås kunde bara förstöras med vinkelslip. Det tog fem sekunder.• Citadell Pris: 149 kronor Typ av lås:  Bygellås Tid att bryta upp: Sju hammarslag Kommentar: Bättre än en del andra lås i samma prisklass, men för 50 kronor mer kan man få ett lås som står emot hammare helt och hållet.• Abus Argo Pris: 329 kronor Typ av lås: Bygellås Tid att bryta upp: Två hammarslag Kommentar: En besvikelse med tanke på att det är hårt marknadsfört och dessutom kostar mycket i förhållande till andra lås som är bättre.• Spectra Pris: 129 kronor Typ av lås: Slang/wirelås Tid att bryta upp: Två hammarslag Kommentar: Hammarslaget fick wirefästningen att lossna från låsinsatsen vilket är riktigt dåligt.• Kryptonite EvolutionPris: 295 kronor Typ av lås: Bygellås Tid att bryta upp: 31 hammarslag Kommentar: Stryktåligt vilket man också kan begära för ett lås i denna prisklass.

klar

Artikellänk är kopierad

John Darin & Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro