ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Storstäderna säger nej till att testa betyg från fyran – nu ifrågasätts hela försöket

Emma Kirkhoff · 20 Feb 2015
Uppdaterad 20 Feb 2015

Storstäderna säger nej – de vill inte testa betyg i årskurs fyra. Nu frågar sig lärofacken och forskare om undersökningen överhuvudtaget kommer gå att genomföra. "Det blir svårt att dra korrekta slutsatser" tror professorn Jan-Eric Gustafsson om regeringens experiment.

klar

Artikellänk är kopierad

Jan Björklund (FP) och Gustav Fridolin (MP) vid pressträffen förra veckan.
Jan Björklund (FP) och Gustav Fridolin (MP) vid pressträffen förra veckan.Foto: Jessica Gow/TT

Det är bara drygt en vecka sedan regeringen och Alliansen tillsammans beslutade att man ska genomföra ett test med betyg i årskurs fyra. Men redan nu säger flera stora och tunga kommuner nej till erbjudandet om att delta. 

Totalt ska 100 skolor ingå det frivilliga testet, som är tänkt att genomföras 2017-2020.  Men information som  Lärarförbundet har fått från sina lokalavdelningar, visar att Stockholm, Uppsala, Malmö, Umeå, Västerås, Linköping och Hofors säger blankt nej till att testa betyg i årskurs fyra i de kommunala skolorna.

”Urdåligt förslag”

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad, säger att den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset är överens om att inte delta i testet. 

– Att införa betyg i årskurs fyra är i grunden ett urdåligt förslag som ökar stressen och pressen på eleverna. Att sätta stämplar på barn i den här åldern tror vi motverkar skolans viktigaste uppgift, nämligen att ge barnen en bra start i livet. Därför vill vi från stadens sida vara tydliga med att det här tackar vi nej till, säger Olle Burell till Metro. 

LÄS MER
Nu införs betyg från årskurs fyra – på försök

Flera andra kommuner är tveksamma till att delta, bland dem Luleå, Mora, Sollentuna, Norrköping, Göteborg och Vellinge. Friskolekoncernen Academedia, som har drygt 50-skolor med fjärdeklasser runt om i landet, säger i grunden nej, men kommer att låta varje enskild skola bestämma hur de vill göra.

Lärarfacken Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet är båda emot betyg i årskurs fyra. De menar att det inte finns någon vetenskaplig grund för att det skulle hjälpa elevernas resultat.

– Den senaste forskningen visar att varken hög- eller lågpresterande elever tjänar på tidigare betyg. Det behövs helt andra insatser. Tidigare betyg är inget svar på de utmaningar som skolan har, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Svårt genomföra testet

Att flera kommuner redan nu visar att de inte är intresserade av att ha betyg i årskurs fyra, tror facken är ett tydligt tecken på att regeringen och Alliansen kommer att på svårt att genomföra testet. 

– Skolverket ska ju ju välja ut skolor så att det blir bra socioekonomisk spridning, med elever med olika bakgrund. Om stora kommuner säger nej och väldigt få vill delta blir det hela ointressant, ingen kommer att lita på resultatet, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Han får medhåll av Jan-Eric Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

– Man vet att storstadskommunernas skolor skiljer sig från skolorna i landet i övrigt, och det är naturligtvis ett bekymmer om de inte vill vara med. Det innebär ju att det blir svårt att dra korrekta slutsatser av testets resultat, säger Jan-Eric Gustafsson. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tycker inte att det är konstigt att flera kommuner inte vill testa betyg i fyran, eftersom forskningen såväl som professionen och lärarfacken tydligt tar avstånd från så tidiga betyg.

Inga generella slutsatser

Men han vill inte utala sig om huruvida man kommer att få ihop hundra skolor i undersökningen.

– Det är inget krav att hundra skolor måste delta, hundra är ett tak.

Hur vetenskaplig blir studien med ett litet och snedfördelat urval?

– Det kommer inte gå att dra några generella slutsatser, men man kommer att få djupare kunskap om hur man arbetar med tidigare betyg i de skolor där man vill ha det, säger Gustav Fridolin.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro