ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Storstadsråttorna kan göra dig sjuk

Emelie Nilsson · 21 Sep 2016
Uppdaterad 21 Sep 2016
Det exploderande antalet råttor i storstäderna kan leda till smittspridning.

Det exploderande antalet råttor i storstäderna kan leda till smittspridning. Foto: Johan Nilsson/TT


Forskare och skadedjursbekämpare varnar för ökad smittorisk när råttorna blir fler.

klar

Artikellänk är kopierad

Som Metro rapporterat om tidigare ökar antalet råttor explosionsartat i våra svenska storstäder. Invasionen har till viss del förklarats med att skadedjursbekämparna har tvingats byta gift till ett som inte visat sig vara lika effektivt. Nu har skadedjurssaneringsföretaget Anticimex även gått ut med en varning om att råttorna är en hälsofara för både människor och djur.

Anticimex larmade redan förra året om att man i ett gemensamt forskningsprojekt med forskare från Uppsala universitet för första gången sedan 1930-talet hittat leptospirabakterier hos svenska råttor, en bakterie som orsakar sjukdomen leptospiros. Sammanlagt 13 procent av de testade råttorna i studien, som hade hämtats från människors närmiljö, bar på bakterien.

► LÄS MER: Råttor ökande problem i storstäderna

Leptospiros är ofta helt symptomlöst men kan också ge influensaliknande symptom. I värsta fall kan smittan utvecklas till den livshotande Weils sjukdom som enligt Folkhälsomyndigheten kan ge inre blödningar, blodförgiftning, gulsot och njursvikt. Vid Weils sjukdom uppger myndigheten att dödligheten är fem till tio procent och behandlas med antibiotika.

Smittan sprids främst via kontakt med urin från råttorna eller andra smittade djur, i regel genom att smittsam urin, eller vatten som förorenats av smittsam urin, kommer i kontakt med huden och kan tränga in i små sår eller rispor och kan på så särt påverka både människor och andra djur. Bakterien kan även tränga igenom slemhinnor, till exempel i ögonen.

Håkan Kjellberg, gruppchef för Anticimex skadedjursbekämpning, ser framför allt en fara för våra husdjur om råttorna fortsätter att öka. – Rent smittomässigt så kommer det inte att bli någon ny böldpest för människor även om råttorna fortsätter att öka men ju fler de blir desto mer smitta sprider de givetvis. För människor är risken ändå relativt låg men våra husdjur blir mycket mer utsatta genom att de kanske slickar i sig vatten från pölar där råttorna varit eller liknande. Det stora problemet för oss människor blir nog i stället att de gnager sönder rör och ledningar och liknande så att vi ser ökade vattenskador i hus till exempel, säger han.

► LÄS MER: Anticimex: Antalet vägglöss på svenska hotell har fördubblats

Håkan Kjellberg säger att det krävs krafttag för att smittoproblemet med råttorna ska bli bättre. – Den stora bristen både i Sverige och utomlands är att det inte finns någon större samordning kring saneringen utan det handlar kanske om enskilda fastighetsägare som gör en insats. Men eftersom råttorna inte har någon gränsdragning utan lika gärna kan gå ut i parken som in i ett hus så hjälper det inte så mycket om vi inte samarbetar, säger han.

Vad kan man göra som enskild individ för att slippa råttorna? – Det gäller att göra det så svårt som möjligt för dem så att de inte trivs. Se till att inte ha mat liggande framme, ta bort buskage som ligger intill husen där de kan ta sig in och se till att anmäla till kommunen om du upplever att problemet är stort i något område, säger Håkan Kjellberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro