ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort fackeltåg mot rasism i dag

Olle Warnhammar · 18 Dec 2013
Uppdaterad 19 Dec 2013

Dagens antirasistiska demonstration i Göteborg ser ut att bli ett jättetåg. Uppåt 2000 personer hade redan igår anmält sig till eventet, som hålls till stöd för den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp som attackerades i söndags.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Forsberg 
  Det är viktigt att visa solidaritet med de som utsätts för våld, för att inge hopp om att det finns goda människor, säger Julia Forsberg, 28 år.
Julia Forsberg Det är viktigt att visa solidaritet med de som utsätts för våld, för att inge hopp om att det finns goda människor, säger Julia Forsberg, 28 år.Foto: Christina Blom

Tanken är ett tyst fackeltåg, utan ramsor, som går från Götaplatsen klockan sex på torsdagskvällen.

– Vi ska gå längs Avenyn, Vasagatan och Haga och när vi kommer fram till Järntorget blir det musik, talare och vi markerar gemensamt mot våld och hat, säger Julia Forsberg, initiativtagare.

Över 2000 människor har tackat ja till eventet på Facebook.

Till vardags är Julia Forsberg doktorand i lingvistik på Göteborgs universitet och har ingen politisk bakgrund. Initiativet till demonstrationen startade hon efter att en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm attackerats av uttalat nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR.

Julia Forsberg kände då att hon var tvungen att göra något för att markera mot det växande politiska våldet i Sverige och de högervindar som drar över Europa. Hon förstår inte varför demonstrationen i Kärrtorp attackerades av SMR men menar att det är viktigt att markera mot alla typer av våld, oavsett om det kommer från höger eller vänster. Dagens demonstration riktar dock udden specifikt mot högergrupperingar.

– Våld är inte okej oavsett var det kommer från men dagens demonstration är uttalat antirasistisk, även om jag personligen inte ställer mig bakom någon typ av våld, säger hon.

LÄS MER: ”28 gripna efter attack mot antinazistdemonstration”

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro